Изложба о Јасеновцу 21. априла у галерији Прогрес

Изложба "Јасеновац, логор мртвих - земља живих" која ће, уочи 76. годишњице пробоја затвореника из тог злогласног усташког логора, бити отворена 21. априла у београдској галерији "Прогрес", посвећена је како сећању на жртве логора тако и развијању културе сећања уопште, саопштили су организатори.
Jasenovac/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Реч је о низу аудио прича о Јасеновцу кроз које посетиоци галерије Прогрес пролазе користећи властити мобилни телефон, слушалице и специјалну мобилну апликацију. Ово иновативно дизајнирано интерактивно искуство одвија се путем аудио вођења.

У улози наратора или својеврсног музејског водича у дигиталној апликацији нашли су се глумци Радивоје Раша Буквић и Бојана Ковачевић - Гајин.

Све приче су инспирисане историјским догађајима и стварним причама, али представљају њихову уметничку интерпретацију, тако да посетиоци практично могу да уђу и учествују у искуству које заправо личи на једну врсту интерактивног филма у стварности или позоришног перформанса.

Овај уметнички пројекат који се заснива на веома комплексном дизајну звука и мобилној апликацији, надгледали су и одобрили стручњаци Музеја жртава геноцида из Београда.

Након слушања сваке приче на изложби, посетилац може да посети веб сајт пројекта и сазна више о историјским догађајима и околностима.

Пројекат из кога је настала ова изложба финансирало је Министарство културе и информисања. Изложбу организује Галерија Штаб а подржали су је и омогућили Општина Стари град и Галерија Прогрес.

Аутори пројекта су Дарко Николић и Богдан Шпањевић (дигитална агенција NextGame, а пројекат се одвија уз благослов епископа пакрачко-славонског Јована.

У оквиру изложбе биће изложена и посебна инсталација - тзв. Гвоздена књига, дело скулптора Виктора Киша.

Пројекат тежи да кроз систематично и стручно изложене чињенице као и уметничке интерпретације догађаја пружи допринос стварању амбијента у коме се без предрасуда и политизације говори о логору Јасеновац али и ствара атмосфера у којој се ране зацељују а не продубљују.

Пројекат се састоји од две компоненте: од аудио изложбе и веб сајта.

Историјске чињенице су изложене на веб сајту пројекта www.logorjasenovac.rs док се на изложби приказују само уметничке интерпретације догађаја и личних прича логораша - са циљем развијања бољег разумевања феномена логора Јасеновац, као и саосећања према свим жртвама логора без обзира на њихову националну, расну или верску припадност.

Историјски приступ умањује емоционални одјек догађаја, док уметничка интерпретација нужно не може имати тачност научно обрађене историјске чињенице.

Управо због тога је комбиновањем два приступа, створено узбудљиво искуство засновано на историјским чињеницама и инспирисано истинитим догађајима.

Циљ пројекта није да само прикаже релевантне историјске чињенице (на вебсајту), већ и да путем аудио изложбе да подстрек за обликовање система вредности заснованог на култури сећања, праштања, помирења, али поштовања живота и достојанства сваке људске личности стављајући овај велики наратив у универзални општељудски контекст пре свега српске али и културе и идентитета свих других народа чији су припадници страдали у Јасеновцу.

Зато је овај пројекат осмишљен тако да слави живот а не да продубљује загледаност у мржњу и таму људског постојања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести