Изложба о Николи Тесли у Италијанском институту за културу

БЕОГРАД: Изложба акварела "Никола Тесла, човек који је дефинисао будућност" италијанског архитекте и графичког дизајнера Даниелеа Меучија отворена је вечерас у Италијанском институту за културу у Београду и трајаће до 28. септембра.
nikola tesla spomenik
Фото: Tanjug/arhiva, ilustracija

За мене је ово велика част, али и велика забава и јако је лепо видети оно што ја свакодневно радим код куће овако урамљено и изложено, рекао је аутор Меучи, који већ три године истражује Теслин живот и дело како би на овај начин упознао италијанско становништво са њим.

Изложено је око 50 радова у акварел техници који су посвећени великом српском научнику и његовом несвакидашњем животу, а који су настали као резултат Меучијевог рада на првој графичкој новели о Тесли.

Како је најављено, новела ће изаћи из штампе у децембру, у издању издавачке куће "Komshe d.o.o".

Када сам упознао представника издавачке куће и аутора и када су ми они испричали о графичкој новели коју планирају да издају, одмах сам предложио и да организујемо једну малу изложбу не само како бисмо приказали ту уметничку лепоту и Меучијево цртачко умеће, већ и значај који Никола Тесла има у Србији, открио је директор Италијанског института за културу Роберто Чинкота.

По његовим речима, Меучи је тип уметника који путујући и својим радом показује главни интерес који постоји, а то је повезивање двеју земаља.

Оснивач и председник Теслине научне фондације из Филаделфије, проналажац Никола Лончар и почасни директор Теслине фондације Марко Лопушина су потом доделили Меучију Медаљу Николе Тесле, која се додељује људима који чувају лик и дело овог великог научника.

Додела овог признања била је неочекивана, али и веома пријатно изненађење за све присутне и самог аутора.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести