Изложба Павле Бељански и Иво Андрић: Дипломате и дародавци

БЕОГРАД: У Спомен-збирци Павла Бељанског 13. јуна биће отворена изложба “Павле Бељански и Иво Андрић: дипломате и дародавци”, која представља резултат сарадње новосадског легата са Музејем града Београда (Музеј Иве Андрића). 
andric i beljanski
Фото: Tanjug

Овим пројектом, Спомен-збирка обележава 100 година од почетка дипломатске каријере Павла Бељанског, која је започела у Стокхолму 1919. године, као и 180 година од успостављања модерних француско-српских дипломатских односа. 

Ауторке изложбе су МА Гордана Гајић, кустос Спомен-збирке Павла Бељанског и Татјана Корићанац, музејски саветник Музеја града Београда, а изложбу ће отворити Јоаким Верн, саветник-министар и заменик шефа мисије Амбасаде Шведске у Београду.

Рођени исте године, посвећени уметности и дипломатији, Бељански и Андрић били су део истог културног круга. 

Период између два светска рата провели су у дипломатској служби, а обојица највећи успех на том плану постижу пред Други светски рат - први у Риму, други у Берлину. 

Пензионисани, рат проводе у окупираном Београду, када Андрић завршава роман „На Дрини ћуприја“, а Бељански заокружује своју збирку. 

Њихово животно дело у сфери уметности крунисано је 1961. године, када Иво Андрић добија Нобелову награду за књижевност, а колекција Павла Бељанског постаје музеј. 

За собом су оставили два изузетна легата - Задужбину Иве Андрића у Београду и Спомен-збирку Павла Бељанског у Новом Саду.

Излагањем врхунских уметничких дела, фотографија, разноврсне документарне грађе и дипломатских униформи Павла Бељанског и Иве Андрића, циљ је да се представе њихови естетски афинитети и професионалне каријере. 

Колекционар Бељански и нобеловац Андрић, репрезенти националне културе и дипломатије, остварили су пријатељства са Стојаном Аралицом, Костом Хакманом, Лепосавом Павловић, Лизом Крижанић, Пеђом Милосављевићем и другим уметницима, а радови из два легата, на нов начин осветљавају природу истих стваралаца и њихових дела. 

На делима из обе колекције, једне сасвим личне, а друге посвећене свом народу, уочавају се сродне жанровске оријентације које ненаметљиво откривају суштинске преокупације уметника и дух епохе. 

У оквиру поставке биће приказана и изложба „Иво Андрић: писац и/или дипломата“ Музеја града Београда, први пут представљена јавности 2011. године поводом обележавања јубилеја - 50 година од доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу, а која је до данас гостовала у бројним европским градовима.

Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине.

Изложба ће бити отворена до 4. августа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести