Изложба плаката Тулуз Лотрека у КС Свилара

НОВИ САД: У Културној станици Свилара вечерас у 20.21 отвара се изложба радова славног Анрија де Тулуз-Лотрека (1864-1901) револуционарног француског сликара, графичара и илустратора са размеђе 19. и 20. века.
p
Фото: Promo

Изложба садржи 25 плаката који осликавају боемију и подземље Париза, јарким бојама дочаравајући лепе жене и господу, циркуске уметнике и коње, све оно што је овом уметнику било недостижно. Славу је стекао управо након једног таквог плаката„Ла Гули" за Мулен Руж чији је био редовни гост.

Рођен је у старој француској породици племићког порекла. Учен од стране академских сликара, у раној младости је сликао конвенционалне радове са мотивима природе и коња, да би се касније окренуо натурализму, те импресионизму. Касније ће формирати сопствени стил. Он постаје постимпресионистички сликар и литограф који у својим радовима осликава боемски живот у Паризу током 19. века. Његове слике, које су беспоштедно откривале сјај и беду париског друштва, садржавале сатиру, гротеску, биле су дочекане или одушевљењем или оштрим неодобравањем.

Тулуз-Лотрек у својим радовима придаје важност цртежу, линији и наглашеним бојама. Јапанска графика имала је изузетан утицај на Лотреков стил, што се може уочити у његовим плакатима који најављују представе, кабарее и разне догађаје као и на илустрацијама насловних страна модних часописа.

Лотрек је водио боемски живот, а иако је био из богате породице, бежао је од елите и наметнутих правила таквог живота, проводио је дане са “обичним“ светом, проналазећи уточиште у кабареима. Ипак, у свом тешком животу, успео је да направи револуцију у уметности и храбро унесе нешто потпуно ново у француско сликарство, што је за његове савременике било непојмљиво.

Ова изложба ће затворити четврту програмску платформу “Тврђава мира“ коју је покренуо “Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. У Свилари ће бити приређени и други културни садржаји који ће одисати духом Француске са краја 19. века, периодом у ком је живео и стварао Лотрек. Поред пројекције филмова, међу којима је и документарни о Тулуз-Лотреку, Француску из Лотрековог доба, дочараће и новосадски yез трио “Манусх“ чији је наступ заказан за 9. јул у 20 и 30 часова. У Свилари ће бити одржано и предавање професора са Академије уметности у Новом Саду, на тему плаката, као средства изражавања и промоције културних програма. Изложба траје до 20. јула.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести