Изложба ПОКЛОН-ЗБИРКА ДРАГИШЕ БРАШОВАНА до 15. септембра у ГМС

НОВИ САД: Поводом обележавања два јубилеја: 175 година од оснивања и 65 година од пресељења у зграду бивше Продуктне берзе, у Галерији Матице српске вечерас је отворена изложба Поклон-збирка Драгише Брашована.
t
Фото: GMS

На отварању изложбе присутнима су се обратили др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Дарко Полић, архитекта и проф. др Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе, која је свечано отворила изложбу.

 Поклон-збирком коју представљамо проширујемо до сада реализоване форме даровних предмета и по свом комплексном садржају, и по врсти уобличавања сећања које кроз изложбу желимо да пренесемо јавности. Представљањем 136 предмета из дома Драгише Брашована, Галерија је искорачила из својих устаљених оквира колекционирања дела ликовне уметности и употпунила га бројним предметима примењене уметности.“ Др Дарко Полић изјавио је да: „Имамо прилику да Драгишу Брашована, посебно у Новом Саду, више поштујемо јер је своја најзначајнија дела оставио у нашем граду. На неки начин Галерија Матице српске враћа архитектуру у центар културе тиме што је оваква институција – понос нације – чува дом Драгише Брашована, од сада и надам се заувек, овде у Новом Саду, казала је Палковљевић Бугарски.

Фото: GMS

Др Дубравка Ђукановић отворила је изложбу речима:

„Разгледајући изложене експонате схватамо да је човек, кога познајемо као бриљантног архитекту српске модерне, који је у свом стваралаштву стремио новинама и савременом архитектонском изразу, у приватном животу био велики естета, посвећен породици, пријатељима и истраживању историје, обнављању старина и колекционарству. Лични таленат и стручни ауторитет, утемељен у професионалном раду, Брашован је усавршавао у животном и стручном развоју и преиспитивао га у сталном дијалогу са окружењем, породицом, инвеститорима, историјом и савременицима, пре свега члановима група ГАМП и Облик.“

У светску историју архитектуре уписали су се Антони Гауди, Ле Корбизје, Френк Лојд Рајт, док се у националној архитектури истиче име Драгише Брашована.

Наши простори могу да се похвале значајним грађевинама овог архитекте, а поготово Нови Сад који је препознатљив по комплексу Бановине, палати Радничке коморе, као и Главној пошти. Пројектујући ове грађевине оставио је неизбрисив траг у изгледу града.

Фото: GMS

Изложба Поклон-збирка Драгише Брашована представља преко 100 експоната – слика, скулптура, цртежа, стилског намештаја, дела примењене уметности и документарног материјала које су наследнице овог знаменитог српског архитекте, супруга Викторија Брашован и поћерка Олга Ковачев, поклониле Галерији у периоду од 2020. до почетка 2023. године. Јавност ће први пут имати могућност да види предмете и дела која говоре о приватном животу архитекте и доприносе бољем разумевању његовог лика и дела. Изложба пружа посетиоцима сасвим другачији поглед на Брашована као супруга, очуха, естету, љубитеља уметности и пријатеља. Сви ови предмети, који су били део ентеријера у кући у улици Страхињића бана у Београду, на јединствен начин говоре о укусу и опредељењима знаменитог архитекте, као и о његовом породичном животу. „Купује стари намештај, преправља га, дотерује, продаје, купује нови. Он све то ради са истинским уживањем и у свему томе има нечег помало наивног, помало детињастог уживања живота” – писао је о Брашовану истакнути историчар архитектуре Зоран Маневић. Његов дом постао је део простора Галерије, њених салона и ходника и самим тим нераскидиви део идентитета музеја.

Изложбу прати двојезични каталог са текстовима др Дарка Полића, архитекте и Иване Јањић, кустоскиње, документарни филм Радио-телевизије Војводине и виртуелна 3Д реконструкција простора у ком је Драгиша Брашован живео, који је реализовала мср Снежана Мијић, конзерваторка.

Током трајања изложбе, до 15. септембра, посетиоци ће имати прилику да се кроз пратећи програм у виду стручних кустоских вођења, предавања и пројекције филмова упозна са животом и делом Драгише Брашована и архитектуром ХХ века.

Реализацију пројекта омогућили су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Градска управа за културу, Нови Сад, ОТП банка Србија и Винарија „Деурић“.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести