Изложба сећања на солидарност српских и француских војника

СВИЛАЈНАЦ: У Културном центру у Свилајнцу отворена је изложба докумената "Наша историја, наша сећања", посвећена ослобођењу Србије у јесен 1918. године и сећању на солидарност српских и француских војника и цивила у великом рату.
w
Фото: pixabay.com

Изложбу је отворио председник општине Свилајнац Предраг Милановић, у присуству првог саветника амбасадора Француске у Србији Николса Фаја и историчара и коаутора изложбе др Станислава Сретеновића.

Изложбу је реализовао Француски институт у Србији уз подршку Мишион ду центенаире Париз и Schneider Electric Serbia у сарадњи са градовима, архивама и музејима Београда, Кладова, Књажевца, Лесковца, Неготина, Ниша, Пирота, Прокупља, Врања и Зајечара.

"Хтели смо да прикажемо Први светски рат у три целине: историјска целина, ослобађање српских градова и сећање на те догађаје", рекао је Сретеновић.

Милановић је истакао да је "пријатељство са Француском више пута доказано кроз историју, а показало се 2014. године када је Свилајнац задесила катастрофална поплава и када је Француска пружила помоћ у у санирању последица те пририодне непогоде".

На отварању изложбе је речено да је идеја настала захваљујући успеху ученика Основне школе "Бранко Радичевић" из Седлара код Свилајнца, који су освојили прво место на такмичењу одржаном у Француском институту у оквиру пројекта "Франкофони хоризонти".

Изложба ће бити отворена до краја месеца.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести