Изложба Срђана Шаровића у Галерији УПИДИВ-а

НОВИ САД: У Галерији Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (Илије Огњановића 3) вечерас у 19 часова отвара се изложба новосадског интердисциплинарног уметника Срђана Шаровића. Поставка ће обухватити његове цртеже, концепте и дизајн.
srdjan sarovic
Фото: Ilustracija

Шаровић поставља питање где је граница између уметности, ликовности и примењене уметности, утилитарности и да ли је уопште могуће кренути са премисом да графичке комуникације имају полазиште из јасних форми, симбола, знакова, типографије, чистих површина или нам решења долазе из простора промишљања о пројектном задатку и крећу из чистог осећаја, импресије?

Одабиром макулатура типичног штампарског формата и “покретањем” претходно обликованих (дизајнерских) слојева боје нагомиланих штампарских отисака, изгубљена јасноћа, порука и комуникативност успостављене графичким елементима, реконструише се у форми цртежа као фундаменталне основне дизајна.

Порекло предлошка и настали цртежи који се гнезде у простору графичког окружја, по речима, аутора остају у оквиру графичких комуникација. Од “запушених” штампарских табака до поново успостављене комуникације изложени радови сведоче о усковитланој интеркацији цртача, дизајнера, припремаша и штампара.

Појава простора, атмосфере и колорита на делу изложених радова даје увид у нове, могуће концепте за свет филма, позоришта, компјутерских игара. У изложеним радовима се брише граница између уметничког и примењеног и у том међупростору опстаје идеја и креативни потенцијал.

Срђан Шаровић (Нови Сад,1972) основне и мастер студије завршио је на Академији уметности у Новом Саду,  на смеру нови ликовни медији, у класи проф. Драгана Живанчевића. Од 1999. учествује у продукцији како уметничких тако и комерцијалних, мултимедијалних, аудио/визуелних садржаја - као продуцент, редитељ, уметнички директор, видеограф, директор фотографије, монтажер, фотограф, копирајтер, сценариста, сценограф, графички дизајнер, илустратор, сликар, песник, композитор, инструменталиста, тон мајстор.  Објављиван је и награђиван у области дизајна, видео продукције, дигиталне слике, нових ликовних медија.

Оснивач и селектор филмског фестивала. Самостално излагао. Учесник сликарских колонија, ленд-арт пројеката, групних изложби у пољу графике, фотографије, сликарства. Учесник на међународним фестивалима кратког метра.

Објављиван композитор и инструменталиста. Члан је СУЛУВ-а и УПИДИВ- а.

Н. П.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести