Изложба швајцарског дизајна у Новом Саду

НОВИ САД: Путујућа изложба швајцарског дизајна "Swiss Style Now" биће постављена од 17. септембра до 15. октобра у холу новосадске Железничке станице, чиме ће након Њујорка, Пекинга и Хонг Конга и новосадска публика добити прилику да се упозна са стваралаштвом актуелних швајцарских дизајнера.
e
Фото: pixabay.com

Швајцарски стил је познати модел графичког дизајна, препознатљив по једноставности, минимализму и хладном и деперсонализованом приступу.

Настао педесетих и шездесетих година прошлог века, у доба тешке индустријализације, он је одговор на тадашњу потребу за упрошћеним визуелним језиком који је лако разумљив широм света.

Данас, чак и у променљивом свету маркетинга и дизајна, швајцарски стил остаје маркантна константа визуелног изражаја.

У Новом Саду ће бити представљено преко 300 радова - плакати, књиге, магазини, омоти за винил плоче и флајери и публика ће моћи да види необичне технике штампе и висококвалитетне материјале од којих су сачињени изложбени предмети који редефинишу надалеко чувени и по многима, перфекционистички швајцарски дизајн.

Препознатљив по јасноћи и прегледности, овај стил прате и клишеи некомуникативности и некреативности, а изложба “Swiss Style Now” настоји да га прикаже из једне емотивније, енергичније и инвентивније визуре.

Циљ аутора је да прикажу колико се швајцарски стил развио током година и колико су они, више од пола века касније, спремни да редефинишу статус овог битног стила дизајна уз помоћ највреднијег алата једног креатвног ствараоца - његовог сопственог погледа на свет, насталог као финални продукт апсорпције животног искуства и спољашњих утицаја.

"Swiss Style Now" одаје почаст прошлости у истој мери у којој приказује садашњост, а публика ће имати јединствену прилику да види тренутне тежње у свету графичког дизајна и упозна се са швајцарским стилом који наставља да поставља трендове у домену визуелног стваралаштва.

Изложба “Swiss Style Now” употпуниће овогодишњи Калеидоскоп културе и 11. издање ПДП конференције која ће у Новом Саду бити одржана од 10. до 13. октобра у културној станици “Свилара”.

Организатори изложбе “Swiss Style Now” у Новом Саду су ПДП конференција и Фондација “Нови Сад 2021- Европска престоница културе”.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести