Изложба у КС „Свилара“: Зверје и паперје

Изложба радова Владимира Лалића, Марка Кусмука и Дамјана Ковачевића, под називом „Зверје и паперје“, биће отворена вечерас у 20 часова у Културној станици „Свилара“, у Улици Ђорђа Рајковића 6б.
svilara dnevnik
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Галерија „Сањај“ из Београда представља групну изложбу ова три млада, али већ афирмисана сликара, како напомињу у најави ове изложбе, додајући да их повезују изузетне цртачке способности, за које су добили бројна признања. Међу њима је и награда Владимира Величковића за цртеж. Ауторка концепта ове изложбе је кустоскиња галерије „Сањај” Сања Јанковић.

Како истичу организатори, „изложба нам открива аутентичне поетике и смеле приказе састављене од реалног и надреалног, конструкције и деконструкције, физичког и метафизицког, узнемиру- јућег и свесмирујућег. Уметност ова три сликара помаже нам да спознамо оно за чим сви трагамо“.

Сликар Марко Кусмук каже да је ова изложба настала као наставак изложбе „Трагачи снова“, на којој су такође њих тројица учествовала.

- Заправо након прве изложбе установили смо да имамо још тога да кажемо, а ово се показало као одлична прилика. Осим одличног простора Културне станице „Свилара“, драго ми је да имамо прилику представити се не само новосадској публици већ свима који посјећују овогодишњу престоницу културе. Фигурација и цртеж је нешто што нас тројицу повезује, иако се сваки од нас на себи својствен начин бави деконструкцијом фигуративног - истакао је Кусмук.

Владимир Лалић је први пут излагао у „Свилари“ пре три године, те истиче задовољство због поновног сусрета са новосадском публиком.

- Нас тројица имамо паралелно размишљање о цртежу као о некој бази сликарства, али сваки од нас има неку своју посебну поетику. Посетиоци ће моћи у „Свилари“ да виде један занимљив скуп радова и како ти радови заједно у једном простору дишу. Ово је трећа изложба по реду,  нас тројице у оваквом споју. Веома нам је важна публика у Новом Саду, те ће ово бити дивна прилика да се поново сретнемо - истиче Лалић и додаје да је ова изложба постављена и у Бањалуци, а да ће сада у Новом Саду бити постављен нови сет радова.

Изложба „Зверје и паперје“ публика ће имати прилику да погледа у КС „Свилара“ до 16. јуна.

        Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести