Изложба уникатне керамике у Збирци стране уметности

НОВИ САД: Музеј града Новог Сада приређује вечерас у 19 часова, у Збирци стране уметности у Дунавској 29, изложбу уникатне керамике. Поставку чине радови из Одељење за савремену уметност – Завичајна галерија Музеја града Новог Сада, основана 1963. у оквиру  Одељења за културну историју са задатком да прикупља, чува, проучава и излаже дела из области ликовне и примењене уметности стваралаца који живе и раде у Новом Саду, која од 1978. има статус посебног одељења у Музеју.
izlozba keramika
Фото: Dragoljub Adžić, deo kompozicije Čovek i sunce, 1969.

Колекција уникатне керамике садржи 34 остварења десет аутора који су се уметнички изражавали у керамици – Драгољуба  Аџића, Злате Марков Барањи, Аранке  Мојак, Миодрага  Недељковића, Олге Николић, Љубише Петровића, Ане Попов, Марине  Поповић, Владислава Рајчетића и Марине Сујетове Костић.

По речима ауторске изложбе историчарке уметности др Јелене Бањац, музејског саветника, у збирци  су заступљене  керамичке посуде, сликани керамички панои, керамопластика и више компонованих керамичких целина.

Поједине керамичке целине чини велики број елемената, стога ова колекција садржи укупно 90 уникатних керамичких остварења. У зависности од технологије рада и материјала заступљени су предмети изведени у мајолици, каменини и порцелану.

Највећи број керамичких дела су мајолике, настале у периоду од почетка 70-их до краја 90-их година 20. века, с тим да већина потиче из 70-их и 80-их година 20. века када је уникатна керамика доживела својеврсну експанзију у тадашњој Југославији.

Публика ће кроз изложбу и каталог који је прати бити у прилици да упозна уметнички фонд фрагилне музејске збирке трајне уметничке вредности Завичајне галерије, посебно имајући у виду чињеницу да остварења из ове збирке готово пола века нису била излагана, са изузетком малог броја њих пре четири деценије и, последњи пут, пре дванаест година у оквиру музејске изложбе.

Н.П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести