Изложба Вере Зарић у Музеју града Новог Сада

НОВИ САД: Позната новосадска ликовна уметица Вера Зарић представиће нови циклус својих радова на изложби која се отвара у четвртак, 11. јануара у 19 часова у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада у Дунавској 29.
с
Фото: Промо

У оквиру циклуса насловљеног „Капије и амбијенти Гибралтара на Дунаву” биће изложена 53 дела реализована током 2016. и 2017. године – 21 уље на платну и 32 цртежа у комбинованој техници које је одабрала уметница.

Вера Зарић је током више од четири деценије предано посвећена различитим медијима ликовног изражавања испољавајући свој особени ликовни сензибилитет готово кроз све ликовне технике. Њено стваралаштво је и тематски врло богато, а највише је била посвећена митолошким, античким и библијским темама. Иако је свакодневно у свом атељеу на Петроварадинској тврђави, тај се амбијент, који је стално окружује, само повремено налазио на њеним платнима, али сада му је посветила читав циклус који ће први пут моћи да се види на овој поставци.

По речима уметнице, он је на неки начин наставак њеног циклуса посвећеног градовима и имагинарним градовима и инспирисаног бројним путовањима или само реминисценцијама на неке уметничке доживљаје тада усвојене. Петроварадинска тврђава на радовима Вере Зарић настајала је на основу скица рађених у самом амбијенту, али драгоцену помоћ уметница је, како каже, проналазила и у старим картама, гравирама Тврђаве из 18. и 19. века, као и фотографијама утврђења из раних деценија 20. века. На тај начин настао је приказ Тврђаве из њеног угла, мало другачија од оног што би се очекивало, напомиње уметница.

Уз уљане слике богатог колорита, који је једна од главних одлика њеног уметничког креативног трагања, на изложби су представљени и цртежи на папиру који су, како каже ауторка, основа њеног сликарског бића, а и они су интензивних боја, за које је користила и оловке у боји, пастеле, уљане пастеле.

– У раду на новом опусу Вера Зарић је остала доследна свом стилу ликовног израза и поетици – каже историчарка уметности др Јелена Бањац, ауторка текста у каталогу изложбе. – Њена остварења нису идиличне, нити посве реалне представе амбијената древне фортификације, већ бојом и линијом отелотворени доживљаји и утисци, проматрања и размишљања о простору у коме проводи свој век. Своје импресије и опажања стечена током деценија проведених у атељеу на Петроварадинској тврђави, Вера Зарић је транспоновала у серију слика и цртежа.

Вера Зарић је дипломирала је сликарство на Академији ликовних уметности у Београду (1971), у класи професорке Љубице Сокић, а постдипломске студије завршила је на истој академији (1973), у класи професора Зорана Петровића. Са једнаком посвећеношћу ради у бројним ликовним дисциплинама успешно комбинујући различите ликовне технике (цртеж, графика, акварел, пастел, колаж, уље, таписерија, дрворезбарено и бојено дрво). Бавила се ликовном педагогијом као професор у новосадским средњим школама. Њена дела су заступљена у збиркама многих музеја и приватних колекција код нас и у свету. Велике поклон збирке са више стотина радова из свих периода њеног стваралаштва уметница је последњих година поклонила Музеју града, Галерији Матице српске и Музеју Војводине.     

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести