Књига о Марини Абрамовић представљена у Амбасади Швајцарске

БЕОГРАД: Пријем поводом објављивања књиге "Сусрет психоаналитичарке и Марине Абрамовић" Жанет Фишер одржан је у Амбасади Швајцарске.
e
Фото: Youtube Printscreen

Пријему су присутвовале ауторка књиге и славна уметница Марина Амрамовић чија је ретроспективна изложба отворена у суботу у Музеју савремене уметности у Београду.

На самом отварању пријема амбасадор Швајцерске у Београду Филип Ге је пожелео добродошлицу Жанет Фишер и Марини Абрамовић .

"Овај догађај се одвија на маргинама чаробне изложбе "Чистач" Марине Абрамовић. Ова изложба одузима дах и у најмању руку ће изместити из зоне комфора све који је посете. Поставка радова Марине Абрамовић означава нову еру у историји Музеја Савремене уметности", казао је Ге.

"Као што сви можете да видите уметник је присутан. Такође желим да поздравим и Жанет Фишер која је написала књигу о Марини Абрамовић и Владислава Бајца из издавачке куће Геопетика која је издала српски превод те изванредне књиге", казао је Ге.

Према његовим речима Швајцарска је више пута имала среће да се угости Марину Абрамовић.

"Славна уметница је редовни гост Уметничког сајма у Базелу. Сарађивала је са швајцарским кустосом Ханс Урлихом Обристом. Пре 20 година њена изложба "Публиц Бодy" у Берну је започела је потпуно нову етапу поимања уметности у Швајцарској. Ако се вратимо у осамдесете године прошлог века сетићемо се да је направила документарни филм о превоју Фурка у Швајцарској", казао је Ге.

Жанет Фишер је нагласила да је књига прошлог лета изашла као специјално издање једне циришке издавачке куће.

"Захваљујући господину Бајцу сада је та књига изашла и на Маринином матерњем језику у њеном родном Београду. Захваљујем се Марини што је одвојила поподне за сусрет са нама јер носим дивне успомене са нашег првог наступа 1988. године када сам била на њеној изложби у Берну. Уочила сам да она управо изводи оно што ја истражујем кроз психоанализу. Марина изводи све суптилне структуре односа који се одигравају међу људима", казала је Жанет Фишер.

Она напомиње да је била изузетно импресионирана том изложбом и узајамно интересовања за рад оне друге подстакло је стварање међусобног поверења и поверења у наш однос.

"У августу 2015. године Марина и ја смо се нашли у Хадсону у њеној кући. Озвучиле смо се микрофонима и четири дана провели заједно. Ти снимци чине основу ове књиге. Из моје перспективе. Пред крај наших разговора трагале смо за насловом књиге и Марина је казала- ради се о победи насиља и ја сам поновила - ради се о победи над насиљем. Марина је схватила наш неспоразум. "Победа над насиљем" је исправан закључак наших разговора јер сам ја победила", казала је Фишер и додала да уметност у Маринином случају постаје перформанс, акција и наратив.

"Она истражује схватање реалности и управо нас је то спојило пре 20 година", казала је Фишер.

Владислав Бајац је напоменуо да су га многе забелешке из књиге "Сусрет психоаналитичарке и Марине Абрамовић" асоцирале на мудрости далеког истока и мудрости нашег балканског подневља.

"Књига је заправо једна умањена мудрост о свему што је до сада Марина Абрамовић урадила. Ова књига говори о лепим и важним стварима", казао је Бајац.

Жанет Фишер је специјално за ову прилику довела из Швајцарске своје пријатељице и заједно са њима јодловала за Марину Абрамовић и посетиоце Амбасаде Швајцарске у Београду.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести