Колектив Бухе: Нећемо да се селимо, Манда је живот дао за ово позориште

БЕОГРАД: Позориште "Бошко Буха" не прихвата комплетно пресељење у зграду на Савском тргу, пошто то не задовољава потребе његовог функционисања, навели су су чланови те куће.
b
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Став колектива позоришта је да оно остаје у згради на Тргу Републике 3 у којој се налази од свог оснивања 1950. године, став је позоришта које је глумица Боба Латиновић прочитала новинарима у присуству запослених.

Конференција за новинаре је одржана у простору на Тргу Републике, које је услед грађевинских радова огољених зидова и више година није у употреби.

Како је речено, поводом за обраћање је 20. март Светски дан позоришта за децу и младе, и позив градоначелника Београда Александра Шапића и градског Секретаријата за културу да се изјасне о пресељењу у зграду реновиране Поште на Савском тргу.

Из "Бошка Бухе" су подсетили да су првобитно прихватили претходну понуду за простор на Савском тргу само као додатну сцену, која би им олакшала пословање, пошто имају Сцену за децу и Вечерњу сцену.

Позориште тражи да се у најкраћем року, највише месец дана, разреши имовинско-правна ситуација, јер је то предуслов за почетак рекострукције. Уколико се то не догоди, бићемо принуђени да предузмемо даље кораке, навели су запослени.

Из "Бошка Бухе" су подсетили да реконструкцију кочи проблем настао 2017. године  када је у катастру извршено укњижење простора фоајеа и сале позоришта од стране предузећа Рубин Крушевац, а власништво је касније пренето на предузеће Бутик из Крушевца.

Овим је дошло до отуђења имовине града Београда, на коју позориште има право коришћења на неодређено време. Позоришту је саопштено да је до укњижења дошло грешком, која ће бити исправљена у најкраћем року, што се до данас није десило, навели су из "Бошка Бухе". 

Глумица Олга Одановић је у емотивном говору подсетила на управника "Бошка Бухе" Милорада Мандића Манду (1961-2016), који је "живот дао за ову сцену" и оставио у аманет свима да се рекострукција заврши, што је дужност Града Београда.

Да ли је могуће да су сва позоришта, од Београдског драмског и Атеља 212, ушла у период рекострукције и то су завршили. Од 2015. године ми немамо одговор. Апелујем да нас чују и помогну да се ово више заврши, подсетила је Одановић.

Према њеним речима, "Бошко Буха" заслужује да "има своју кућу где је и била 70 година - на Тргу Републике".

Члан Управног одбора "Бошка Бухе" архитекта Радивоје Динуловић је напоменуо да је израда пројектне документације за рекострукцију позоришта тренутно у одсеку за преглед техничке документације Одељења за превентивну заштиту и изградњу сложених објеката Министарства унутрашњих послова.

Према његовим речима, након добијања сагласности Секретаријат за инвестиције ће приступити изради конкурсне документације за објављивање јавне набавке за избор извођача.

Динуловић је навео да је био усмено информисан да Београд на води планира реконструкцију Поште и у њој планира проширење за "Бошка Буху".

Према његовим речима, недавно су на састанку у Београду на води установили да је ипак планирано комплетно измештање "Бошка Бухе" на Савски трг, "што су представници позоришта сматрали непихватљивим", а разговор је протекао "у непријатној атмосфери".

Након тога је одржан низ састанака са представницима републичких и градских власти, закључно са колективом позоришта, где је једногласно заузет став да позориште остаје на Тргу, а да зграда Поште може бити прихватљива само као додатна сцена, рекао је Динуловић.

Како је навео, "увидом у пројектну документацију се може констатовати да простор зграде Поште не омогућава одговарајуће услове за функционисање целовитог позоришта 'Бошко Буха'".

Према његовим речима, на недавном састанку са представницима радског секретаријата за културу у позитивној атмосфери представници позоришта су "добили уверавања да чине све у њиховј моћи да се ове ствари превазиђу и да смо сви на истој страни".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести