Културни центар Србије у Паризу обележава 50 година постојања

ПАРИЗ: Обележавање овог великог јубилеја, 50 година Културног центра Србије у Паризу,  започеће 26. маја и трајаће годину дана, до 26. маја 2024.
k
Фото: Sava Šumanović, Žena sa voćem, 1921,Galerija Matice Srpske

Како су велики јубилеји увек уједно повод за ретроспекцију, али и за иницирање нових изазова и инспирација, Културни центар Србије ће се током програмске сезоне 2023/2024. сећати оних који су били део дуге и богате историје овога места, али ће представити и визију своје будућности. Нови визуелни идентитет и јака програмска сезона уз велике међународне пројекте сарадње обележиће годину јубилеја Центра.

Већ 26. маја 2023, поводом почетка обележавања 50-годишњице, у Културном центру ће бити отворена изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“, која се организује у сарадњи Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске из Новог Сада под покровитељством Министарства културе. На изложби ће бити представљени Шумановићеви радови из Галерије Матице српске и из Спомен-збирке Павла Бељанског као и видео анимације слика „Доручак на трави“ (Спомен-збирка Павла Бељанског) и „Пијана лађа“ (Музеј савремене уметности Београд), а поставка ће додатно бити употпуњена посебним видео сегментом са важним примерима Шумановићевог сликарства, те радовима његових узора и савременика из јавних и приватних колекција. Изложба у Културном центру Србије представиће најновије резултате истраживања који показују Шумановићеву повезаност са француском културом и интернационалном париском сценом. Ауторка изложбе је мр Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског.

Током трајања изложбе биће организована предавања историчарке уметности Гордане Крстић Фај и пројекције филмова о Сави Шумановићу. Поводом затварања изложбе 23. јуна, планира се промоција публикације „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“ објављене 2022. године у издању Спомен-збирке Павла Бељанског.

Из Културног центра позивају јавност да посети нову интернет презентацију Културног центра Србије http://www.ccserbie.com/ коју је за Центар израдио веб дизајнер Никола Арежина. Визуал за годину јубилеја потписује наш прослављени дизајнер Славимир Стојановић Футро. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести