Кустурица: Асанж затворен због слабости западне цивилизације

МОКРА ГОРА: Свечано затварање овогодишњег Кустендорфа вечерас је обележио и апел оснивача и редитеља Емира Кустурице да се не сме заборавити судбина Џулијана Асанжа.
emir kusturica
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Кустурица је заједно са члановима жирија носио мајце на којима је писало „Ослободите Џулијана Асанжа“, а у свом говору казао је да је он један од најважнијих људи у 21. веку.

Живимо у новом времену у којем све што се дешава се заправо деси у животу, али парелелно и у фикцији. Треба да се подсетимо чињенице да је један од најважнијих типова у 21. веку управо Жулијан Асанж. Он је затворен због слабости западне цивилизације да га упише у листу својих највећих демократских достигнућа, поручио је редитељ и позвао све присутне да аплаузом укажу почаст "Асанжу који тренутно умире у затвору у Лондону.“

Након дугог аплауза, Кустурица је наставио да говори о кинематографији указавши на то да фестивал већ 13. пут “покушава да уради исто.”

Не треба заборавити да смо ми 2008. и 2009. године приказивали филмове са 35 милиметарске траке. И да се после тога, не само овај фестивал, из аналогног пребацио у дигитални свет. Сећам се и са музиком је било исто само десет година раније. Данас не постоји велики и популарни певач или бенд који не снима аналогно. То не значи да ће кинематографија да се врати у аналогно доба, али значи да треба бити веома тврдоглав, казао је редитељ додавши да су на Кустендорфу увек покушавали да “венчају комерцијално и артистичко.”

Овом приликом напоменуо је да не треба бити наиван “па поверовати да један фестивал или један човек или група људи може да промени свет.”

Кинематографија је само једна од рефлексија социјалних заједница које живе у читавом свету. Управо због тога треба веровати у нову утопију. Овај свет је већ увелико сигурно промењен али ми верујемо да овај фестивал, малим својим уделом, може утицати на његову промену у још већу утопијску слику света, закључио је Кустурица и званично затворио 13. Кустендорф.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести