Кустурица одбио кандидатуру за САНУ

БЕОГРАД: Послављени филмски редитељ Емир Кустурица одбио је данас да буде кандидат за члана Српске академије наука (САНУ).
kusturica, tanjug
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

"Тешка срца сам донио одлуку да се захвалим Одјељењу језика и књижевности САНУ на кандидатури за чланство у угледној установи и да, ево, љубазно замолим брисање мога имена и презимена са поменутог списка", написао је Кустурица у ауторском тексту за портал Искра.

Он је навео да иза овог предлога стоји, како је рекао, "осветољубиви" председник САНУ Владимир Костић, оценивши да данас у Србији има млађих писаца који заслужују да буду академици пре њега.

Оценио је да би било логичније да га је уместо Одељења за језик и књижевност, на предлог Костића, предложило новостворено Одељење за уметност где су кандидати сценски уметници и што представља медиј у којем је постигао највеће резултате

"Таква кандидатура би одговарала здравом разуму и читавом поступку дала смисао. Овако, та су врата отворена вредним умјетницима, али онима чија политичка коректност је јачи израз, него њихово дјело", рекао је Кустурица.

Истакао је да не верује у добре намере Владимира Костића, а најмање "у његово виђење будућности Косова и Метохије које се разликује не само од ћутљиве већине у САНУ него је потпуно у складу са сорошевским виђењем окупираног Косова и Метохије, али и будућности Србије".

"Дуго ће се чекати одговор на позив Бећковића, Пипера, Тешића, Данојлића о неопходности истицања става САНУ у вези са статусом и будућношћу Косова и Метохије", закључио је Кустурица.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести