Квир у српској уметности

У оквиру изложбе „Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству (1918–1941)“ која се одржава у Галерији Матице српске сваког петка приређује се разноврстан пратећи програм како би посетиоцима приближили основну идеју изложбе и подстакли их на размишљање о (не)једнакости и разноликости присутних у свим епохама.
galerija matice srpske, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

У петак у 19 часова одржаће се разговор о квиру у српској уметности, која је уједно и једна од тема којима се бави изложба. Разговор ће водити Ана Симона Зеленовић, историчарка уметности и кустоскиња београдске галерије Новембар и Никола Ивановић, аутор изложбе и кустос ГМС. Покушај дефинисања и препознавања квир концепата у српској уметности 20. века представља велики изазов.

На које начине приступити осетљивој теми дефинисања квира у дрштвено-политичким оквирима Краљевине Југославије, а потом и СФРЈ; како разумети и уочити најразличитије квир теме, концепте и стратегије, као и који су изазови и границе између „читања“ и „учитавања“ биће неке од тема овог разговора - најављују у ГМС.    

    Н. П.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести