Маја Гојковић и Емир Кустурица отворили 14. Кустендорф

МЕЋАВНИК: Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" оснивача Емира Кустурице, почео је вечерас на Мећавнику и трајаће до 25. јануара онлајн, а моћи ће да се прати преко дигиталне платформе на веб адреси "kustendorf.online".
kustendorf
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Фестивал су званично отворили Кустурица и потпредседница Владе и министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић.

Приказан је рођендански омаж глумици Феј Данавеј и документарни филм "Јунаци нашег времена", у режији Кустурице.

Маја Гојковић напомниње да Мокра Гора и Мећавник сваког јануара постају филмски центар Европе и света, јер је Кустендорф фестивал који слави филм и уметност у својим најчистијим облицима лишеним комецијализације и сурових правила тржишта.

"Нажалост, фестивал је као и већина културних садржаја у претходних годину дана морао да се прилагоди новим облицима комуникације са публиком. Верујем да ће без обзира на околности фестивал својим богатим и разноврсним садржајем оправдати епитет манифестације коју публика прати првенствено из љубави премна филму", казала је Гојковић.

Она је додала да је посебно задовољна јер је фестивал задржао добру праксу промоције младих филмских стваралаца.

"Фестивал на маштовит начин подстиче таленте из Србији и региона, и целог света да постану филмски ствараоци који ће оставити дубок траг у седмој уметности као што су то учинили оснивач фестивала Емир Кустурица, или гости претходних издања Кустендорфа, као што су Џони Деп, Џим Џармуш, Паоло Сорентино", казала је Гојковић.

Министарка је нагласила да Министарство културе и информисања подржава фестивал од самог оснивања због огромног значаја на плану међународне сарадње, афирмације филмске уметности, промоције Србије као земље културе, али могућности коју пружа неафирмисаним ауторима да се сретну, упознају и разговарају са великанима филма.

Гојковић је на крају упутила симболичну поруку у односу на време у којем тренутно живимо "Догодине на Мокрој Гори".

Упознајући онлајн публику са члановима жирија фестивала, Емир Кустурица је изнео надања да је ово једино издање фестивала које ће бити одржано без живог контакта људи.

"Песимистични део мене говори ми да је ово наша будућност, али видећемо. Здрав разум нам налаже да заједно гледамо филмове у биоскопској сали", казао је Кустурица.

Аличе Рорвахер, награђивана италијанска редитељка казала је да је људима потребно да заједно гледају филм у биоскопској сали.

"Данас се филмови гледају на монитору рачунара или телевизору где публика има апсолутну контролу над остварењима. Свако може да заустави филм у тим условима јер хоће да направи паузу због било чега. То није добро јер се тако преузима контрола над филмом што није идеја аутора остварења", казала је чланица жирија из Италије.

Српски глумац Предраг Мики Манојловић, такође члан жирија, истиче да се често осећао усамљено као да је у монтажи, док је сам гледао филмове из програма фестивала.

"Потребно нам је да имамо заједничку реакцију са другим људима у сали док гледамо филм. Кустендорф је познат фестивал и надам се да ће млади људи преузети светску кинематографију у своје руке и учинити филмове занимљивим и одважним", казао је Манојловић.

Бруно Таријер, сниматељ и дизајнер звука и директор фотографије Мишел Аматје, обојица из Француке сложили су се да је овакво издање Кустендорфа на наки начин укидање слободе.

"Навикли смо на дружења, упознавања, размену утисака о филмовима, забаве...Кустендорф је место где је филм слободан", сложила су се преостала два члана жирија фестивала.

У оквиру такмичарског програма, првог дана фестивала биће приказано пет филмова и четири разговора оснивача фестивала са ауторима.

Биће приказани филмови „Одлутала" Уне фон Мајдел из Немачке, "Нина" младог аутора из Бугарске Христа Сименова, "Киша", Пјотра Милчарека из Пољске, "За Васоту" Петра Пешута из Србије и "Рио" Жење Казанкине из Русије.

Програмска целина "Савремене тенденције", почиње у 21 сат филмом "Драги другови!" чувеног руског редитеља Андреја Кончаловског, а након филма, биће приказан разговор режисера са Кустурицом.

У оквиру "Ретроспективе великана", од 23 часа ће бити емитована прва од планиране четири епизоде Кустуричине мини серије "Била једном једна земља", настала након филма "Ундергроунд" (1995), од вишка снимљеног материјала.

Такмичарски програм ће се састојати од 22 краткометражна филма домаћих и страних аутора.

Као специјални ужитак за све љубитеље седме уметности, биће приказани разговори оснивача фестивала Кустурице са свим учесницима овогодишњег фестивала, ауторима чији се филмови приказују у оквиру такмичарског и програма "Савремене тенденције", где спада и руски режисер Кончаловски, добитник специјалне награде жирија Венецијанског филмског фестивала.

У "Савременим тенденцијама" биће приказани и филмови "Венди" Бена Зејтлина, "Госпођица Маркс" Сузане Никјарели - добитник награде филмских критичара на фестивалу у Венецији и "Каменоломац" редитељског тандема Ðанлука и Масимилијано Де Серио.

У понедељак, 25. јануара биће пројекција и последњег филма славног редитеља Ким Ки Дука "Растварање", уз пратећи разговор Кустурице са Динаром Жумагалијевом, која је у том филму играла главну улогу и била продуцент.

Кустендорф у 14. издању одржава се у организацији продуцентске куће "Раста Интернатионал" у власништву Кустурице, уз подршку Министарства културе и информисања и Мећавник града.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести