Маја Гојковић отворила археолошки локалитет "Медијана" у Нишу

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић отворила је археолошко налазиште "Медијана" у Нишу  и том приликом истакла да је циљ да се млађе генерације упознају са величанственом историјом, не само овог града, него и читавог простора Србије, али и са светском цивилизацијом.
с
Фото: Министарство културе Републике Србије

"Ово је прави начин да обележимо крај године. Десет година заједничког рада Републике Србије - Владе Републике Србије, на челу са Министарством културе, града Ниша, али пре свега Народног музеја", напоменула је министарка културе и додала да су у протеклих десет година на овом пројекту радили стручњаци из Републичког завода за заштиту споменика културе, стручњаци из Градског завода, архитекти, археолози, како би данас пред очима јавности ово налазиште изгледало потпуно спремно за посете.

Гојковић је нагласила да ће за неколико дана бити доступна јавности и два недостајућа мозаика чиме ће се обезбедити потпуни завршетак покривања тог археолошког локалитета.

"Министарство културе је за ову инвестицију у култури издвојило 185 милиона динара и настављамо сарадњу са Градом Нишем. Следећи пројекат је почетак изградње Мале позоришне сцене, а идеја је да се реновира Велика сцена", рекла је Гојковић и додала да ће Град Ниш имати подршку у веома важном пројекту - изградњи зграде Музеја, какав доликује Нишу.

Министарка је истакла да је са директорком Народног музеја Ниш Весном Црноглавац разговарала о наредним корацима који подразумевају и осветљење "Медијане" што би створило услове за одржавање одређених култуних манифестација у вечерњим сатима.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски нагласила је да је поносна на све оно што "Медијана" нуди и што после десет година може да представи, не само Нишлијама, већ и туристима, који долазе у тај град.

"Можда је утисак да тек сада можемо да кажемо да смо достојни Константина и живљења у граду Нишу, и због свега онога што нам је оставио", поручила је Сотировски и захвалила министарки Маји Гојковић и Министарству на подршци, указавши да је отварање "Медијане" један корак ка изградњи зграде Музеја, какву град Ниш нема, али и корак ближе изградњи археолошког центра.

Директорка Народног музеја Ниш Весна Црноглавац је истакла важност представљања наслеђа највећег римског императора Константина, и спремност да се археолошко и културно наслеђе негује, чува и презентује на исправан начин.

"Посетиоци ће моћи виде резиденцијални део и друге објекте који се простиру на 4 хектара. Јако је важно да Медијану учинимо доступном и да радимо на афирмацији и промоцији археолошког и културно-историјског наслеђа", напоменула је Црноглавац и додала да су за следећу годину у плану истраживања за изградњу археолошког центра највећег и најзначајнијег капиталног пројекта, као споја визиторког и научног центра, затим конзервација терми и наставак археолошких истраживања, која прате конзервацију јер је на тај начин омогућена презентација.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести