Међународна колонија у Атељеу 61: Стрип у уметности таписерије

НОВИ САД: Установа за израду таписерија Атеље 61 приређује Међународну колонију таписериста „Бошко Петровић“ која ће почети 7. септембра у просторијама јединог професионалног центра таписеријске уметности на Балкану на Петроварадинској тврђави.
t
Фото: Atelje 61

У складу са Стратегијом развоја културе до 2026. и пројекта „Нови Сад-Европска престоница културе 2022“ Атеље 61 се одлучио да овај нови, 14. сазив колоније, посвети стрип уметности и ауторима који се исказују у овом виду савременог стваралаштва.

На овогодишњу Међународну колонију, под називом Стрип „Хероји свакодневице“ у таписеријској уметности, позвано је девет уметника, који се исказују махом кроз медиј стрипа, и то: Жељка Пахека из Хрватске, Илију Никчевића из Црне Горе, Радича Мијатовића, Дејана Ненадова, Серјожу Попова, Драгану Купрешанин, Невену Марковић, Бојана Милојевића Астеријана и Ђорђа Миловића из наше земље.

Како најављују организатори колоније, током пет дана ових девет одабраних уметника из региона и наше земље, покушаће да кроз стваралачко и струковно истраживање и промишљање дају своје, уметничко виђење у корпусу бројних тема наше савремености: односа према етичким, расним, верским,сексуалним, политичким мањинама, идентитетима и уверењима. Нови,14. сазив јединствен је због чињенице да се приређује у оквиру припрема града за европску престоницу културе, али и стрипа као медија којим се баве одабрани учесници.

Међународна колонија таписериста, названа по оснивачу Атељеа 61 истакнутом сликару и таписеристи Бошку Петровићу, један од најстаријих резиденцијалних програма и јединстевен код нас у таписеријској уметности, за двадесет и три године постојања угостила је преко 70 уметника различитих провинијенција. Каротни ових уметника, а потом и таписерије израђене у продукцији ове установе, постали су делом збирке, а тиме и културне баштине нашег града, наводе у Атељеу 61.

Поштујући прописане епидемиолошке мере Међународна колонија таписериста ће бити отворена за јавност на Петроварадинској тврђави сваког дана до 12. септембра д 10 до 17 сати.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести