Милена Дравић у Пули

Изложба фотографија посвећена нашој прослављеној глумици Милени Дравић биће отворена данас у галерији Српског културног центра у Пули поводом 65. Филмског фестивала, приредили су је Маја Медић и Стефан Арсенијевић.
д
Фото: Промо

Дан касније ће у биоскопу „Валли” бити представљена и монографија посвећена изузетном опусу хероине српске и југословенске кинематографије Милене Дравић, ауторке Татјане Њежић. 

Догађаје, којима ће присуствовати и Милена Дравић, организује Културни центар Београда у сарадњи са Југословенском кинотеком, Удружењем драмских уметника Србије, Српским културним центром Пула - СКУЦ и Клубом Срба Истарске жупаније, а под покровитељством Града Пуле и Истарске жупаније. Део изложбене поставке, која ће трајати до 27. јула, је и документарни филма „Мали филм о великој Милени” редитеља Милоша Радовића.

Већ после првог филма „Врата остају отворена” (1959) Франтишека Чапа, критика је писала: Звезда је рођена.  Од тада до данас, од спектакуларних ратних епопеја до субверзивних филмова црног таласа, од екранизација народне поезије до савремених драма, од великих трагедија до популарних комедија, Милена Дравић је била и остала аутентична хероина српске, југословенске и кинематографије региона.

Књига је богато илустрована с око 100 фотографија и садржи попис филмских, телевизијских, позоришних улога, награда и признања Милене Дравић

У скоро шестдесет година дугој каријери играла је у преко стотину филмова и освојила многобројне филмске награде, међу којима су највеће Златна палма  у Кану за улогу у филму „Посебан третман” Горана Паскаљевића, две Златне и пет Сребрних арена на Филмском фестивалу у Пули.  Добитница је и неколико награда за животно дело: Жанка Стокић, Нушићева награда,  Павле Вуисић и Добричин прстен.

Монографију „Милена Дравић„ објавило је Удружење драмских уметника Србије као своју 22. књигу посвећену добитницима Добричиног прстена, чији је Милена 30. лауреат.  О њеном позоришном, филмском и телевизијском опусу пишу наши најпознатији критичари, редитељи, глумци. Књига је богато илустрована са око 100 фотографија и садржи попис филмских, телевизијских, позоришних улога, награда и признања Милене Дравић.

К. Р.

 

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести