Милошевићева отворила 46. књижевну манифестацију „Милици у походе“

НОВИ САД: Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић је отворила 46. манифестацију „Милици у походе“, коју традиционално организује Културни центар Војводине „Милош Црњански“.
m
Фото: vojvodina.gov.rs

Манифестација “Милици у походе” одржава се ове године у Хотелу „Фрушке терме“ у Врднику,  од 3. до 5. јуна, у оквиру фестивала „Виле”, a у оквиру програмског лука „Хероине”, који организује Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Након уводног обраћања директора Културног центра Војводине „Милош Црњански“ мр Ненада Шапоње, који је говорио о почецима и идејама за организовањем ове манифестације пре скоро пола века и након беседе професорке Радмиле Гикић-Петровић, која је са надахнућем говорила о животу и делу прве српске песникиње, ресорни секретар Драгана Милошевић је истакла да јој је заиста изузетна част што је данас у прилици да у име Покрајинске владе поздрави учеснике тродневне манифестације и лауреанткињу Јасмину Топић и да отвори 46. манифестацију „Милици у походе“ која на културној мапи наше Војводине и целе наше Србије заузима веома важно место.

Зато ћу покушати да кажем нешто о пролазности и непролазности уметничког дела и личности уметника, за шта је  управо Милица Стојадиновић Српкиња, чини ми се, један од правих  примера, рекла је Милошевићева.

 

Има их који су написали читаве библиотеке и за живота били слављени, а данас им не вреди ни имена спомињат – записао је у прелепом есеју о Миличином савременику и песничком сабрату, карловачком ђаку и панчевачком проти Васи Живковићу, Милош Црњански, а цитирала га је секретар Милошевић и подсетила да његово име, од 2019. године, носи Културни центар Војводине.

„Јер, додао је аутор „Сеоба“, Стражилова“, „Ламента над Београдом“ и других најсјајнијих бисера наше прозе и наше поезије, време све мења: и заслуге и додељена места и пресуде“, цитирала је секретар Драгана Милошевић и додала да је песникиња којој је посвећена манифестација умрла готово потпуно заборављена, али да данас – готово два века после рођења и скоро век и по после смрти – ипак славимо њено име, дело и дух који је надживео време у којем је живела и стварала.

Милошевићева је парафразирала речи Црњанског да то најбоље сведочи да је време као неприкосновени судија избрисало све привремене забораве и својом свилом подарило непролазан сјај имену Милице Стојадиновић Српкиње и обезбедило му место у вечности.

Зато ће ова  манифестација, како је рекла, увек имати подршку Покрајинске владе и ресорног покрајинског секретаријата, јер се ради о једној од великих личности које су трајно обележиле нашу културу, а тиме и нашу историју у целини.

На крају је изразила задовољство и због тога што је манифестација „Милици у походе“ кроз програмски круг „Хероине“ део пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ и што ће у оквиру ње бити промовисана важна антологија „Ако сам ја она“ у којој су изабране песме свих добитница награде „Милица Стојадиновић Српкиња“ у периоду од 2009. до 2019. године.

Најзад, користим ову прилику да од срца  честитам актуелној добитници престижне награде, госпођи Јасмини Топић  и да јој пожелим нове поетске  узлете и нова признања која ће јој они сигурно донети, казала је Драгана Милошевић.

Део књижевне награде “Милица Стојадиновић Српкиња”, од самог почетка додељивања, јесте и објављивање или новог рукописа или избора из поезије актуелне лауреаткиње. Тако jе овом приликом у Врднику  промовисана књига изабране поезије “Сада смо на острвима” Јасмине Топић, актуелне добитнице ове књижевне награде. Овај први избор поезије Јасмине Топић која је на нашој песничкој сцени присутна више од две деценије, урадила је мр Горица Радмиловић, а поговор је написала Драгана В. Тодоресков. Промоција је oдржана одмах након свечаног отварања манифестације .

Свечаном отварању присуствовао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ Немања Миленковић, као и досадашње добитнице ове престижне песничке награде: Тања Kрагујевић, Ана Ристовић, Гордана Ђилас, Емсура Хамзић, Даница Вукићевић, Радмила Лазић, Kајоко Јамасаки, Стана Динић Скочајић, Сунчица Денић, Драгица Стојановић, Тања Ступар Трифуновић, Злата Kоцић и Јасмина Топић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести