Милошевићеви Тиркизи Боке у Музеју града Пераста

БЕОГРАД: Изложба „Тиркизи Боке" академског сликара из Београда Предрага Пеђе Милошевића биће отворена 5. августа у Музеју града Пераста.
perast
Фото: pixabay.com

Након изложбе у Пули, у Галерији Српског културног центра у Истри, као део уводног програма 64. Пулског филмског фестивала, на којој је представио своја дела рађена техником уље на платну, Милошевић ће у Музеју града Пераста представити 24 акварела настала у последње две године.

Милошевић ће се, после слика у техници уља на којима преовладавају топли тонови, представити акварелима и плавом бојом. 

Док су на уљаним сликама у првом плану људи и њихов унутрашњи свет, на акварелима сликар „слави душу малих приморских места“.

Избор мотива које сам сликао за ову изложбу је по личној осећајности за метафизички значај предела. Вишедеценијско сликарско присуство у заливу подстакло ме на интензивнију употребу тиркизно плавих тонова. Одговор зашто тиркизи био је испред мене - вода и зеленосива брда што се у њој огледају праве изузетне нијансе плаве, објаснио је аутор.

Акварели Предрага Милошевића, према речима историчарке уметности Љиљане Суботић, „препуни су плаветнила неба и воде, ода су мору и сунцу“. 

Фон његовог интересовања је архитектура, где су кроз фактографију града, емоције уметника потпуно усредсређене на старе фасаде, капије, шкуре, докове, море,  измаглицу, сени. Те емоције су још јаче када се посвети ведутама које у својој имагинарности додатих скулпторских или градитељских детаља, стварају привид тачности и реалности, оценила је Суботић у каталогу изложбе. 

Посебна вредност уметникових акварела је, према њеном мишљењу, бележење историје Котора, Пераста, Бјелила.

Ту су рустичне капије, дворишта, камени зидови, колонаде, фасаде начете рубом времена, све то са смислом за истицањем битног и жељом да овековечи дух епоха које полако нестају, констатовала је Суботић.

Уз добро постављену композицију и детаље „Тиркизи Боке“ се, како наглашава, одликују  јасношћу и хармонијом, вештином владања техником и избором квалитетних папира и пигмената.

Изложба ће бити отворена до 20. августа.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести