Министарство културе у акцији "Остани код куће уз културу"

БЕОГРАД: Министарство културе и информисања Србије сопштило је да иако су установе и организације у области културе затвориле своја врата за посетиоце водећи рачуна о здрављу грађана и поштујући мере Владе уведене због пандемије вируса Ковид-19, култура није и неће остати недоступна грађанима.
Ministarstvo kulture i informisanja Foto: Ministarstvo kulture i informisanja
Фото: Министарство културе и информисања Фото: Министарство културе и информисања

Уз подршку бројних установа културе, цивилног сектора и уметника у акцији "Остани код куће уз културу", у претходних десет дана објављено је више од 100 различитих садржаја у дигиталној форми - позоришне представе, документарни и играни филмови, концерти, доступни преко Јутјуб канала.

Како кажу у Министарству, виртуелне туре музеја, археолошких локалитета, споменика културе, доступне су на један клик, а књиге, часописи и друго штиво налазе се на интернет презентацијама библиотека, архива и издавача, а уз то, део садржаја омогућен је на језицима националних мањина и страним језицима, што је јако важно.

И у времену тешком и пуном неизвесности за цео свет, сектор културе показао је своју виталност и прилагодљивост коришћењем дигиталне технологије која се показала од великог значаја за рад у кризним друштвеним ситуацијама“, поручили су и захвалили културном и креативном сектору на подршци и активностима "у јачању и оплемењивању духа у овим сложеним временима".

Свој дигитални сарџај објавиле су између осталог и Југословенска кинотека, Музеј Југославије, Музеј савремене уметности, библиотеке бројних градова Србије, Народни музеј, скоро сва позоришта, Стари двор и многе друге институције културе.

Списак линкова установа које учестувују у „ОстаниКодКуће уз културу“ могу се наћи на сајту Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести