Министарствo културе усвојило приоритете развоја културе

БЕОГРАД: Усвојени су стратешки приоритети развоја културе Републике Србије од 2021. до 2025. године, које је Министарство културе и информисања дефинисало, где се препознаје 20 тачака приоритета културне политике које захтевају посебну пажњу, саопштено је данас из Министарства.
Ministarstvo kulture i informisanja Foto: Ministarstvo kulture i informisanja
Фото: Министарство културе и информисања Фото: Министарство културе и информисања

Остварење ових приоритета, уз право руковођење и јасне фазе, значајно ће побољшати културну слику Србије, каже се у саопштењу.

Главни стубови развоја односе се на буџет за културу, очување културно-историјског наслеђа, децентрализацију културне продукције у Србији, увођење уметности и културе у школе, образовање и учешће у културним програмима, културну дипломатију, покретање и настављање великих пројеката.

Такође развој културе се односи и на изградњу важних објеката, пореске подстицаје за улагања у културу, економску димензију културе, дигитализацију, развој културног туризма, унапређење положаја самосталних уметника, културних радника и струковних удружења уметника и много тога другог.

Ови планови имају циљ и оснаживање свести о свом културном идентитету кроз утемељење у богатој традицији и савладавање нових савремених метода и технологија за њихово преношење.

Министарство културе и информисања настојаће да унапреди повезивање институција и сарадњу у областима културе, образовања, науке, привреде и туризма.

У том светлу препозната је потреба свеобухватног приступа неговању културе сећања и стварању повољног оквира за сарадњу културе и научних институција, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести