Мировић обишао екипу на снимању филма „Драва се не предаје“

До 6. августа идуће године треба да буде завршен документарно-играни филм “Драва се не предаје” редитеља Николе Лоренцима и по сценарију поручника фрегате Војске Србије Драгана Спасојевића
mirovic
Фото: Покрајинска влада

. Снимање филма је у пуном јеку, а филмску екипу јуче је на Дунаву, код сремског села Белегиша, у општини Стара Пазова, посетио председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Филм је базиран на истинитом догађају из историјата речне флотиле у Другом светском рату, а говори о посади краљевског ратног брода, монитора  „Драва“, која је страдала у Априлском рату 1941. године под командом Александра Берића.

Фото: Покрајинска влада

- Александар Берић је трајно је обележио херојство своје посаде и наше војске показавши својом жртвом љубав према отаџбини. За нас, посебно нас у Војводини, то је још један доказ хероизма, патриотизма наших људи, родољубља, свега онога што краси и обележава срж нашег народа, жељу да у тешком времену покажемо љубав према својој земљи, а поручник Берић уз све тешкоће пре 80 година изабрао је хероизам, жртву и верујем да ће глумци и редитељ успети да то пренесу на филмско платно - рекао је Мировић.

Он је истакао да ће Покрајинска влада наставити да подржава филмове који се пре свега односе на нашу историју и традицију, јер се на тај начин подсећамо на највеће људе наше историје и стварамо узоре младим генерацијама.

Фото: Покрајинска влада

Редитељ Никола Лоренцин је нагласио да је Александар Берић дао  свој живот и задужио наш народ храбрим делом.

- Његов херојски чин живи и данас, а ми желимо овим филмом да подсетимо на нашег великог хероја и његову личну жртву - истакао је Лоренцин.

Главне улоге у филму тумаче Лазар Ђукић и Марија Бергам. Ђукић игра лик команданта монитора „Драва” , а Бергамова његову супругу Веру.

Редитељ Лоренцин каже да је Лазар Ђукић откровење у улози поручника Берића, те да је јуче,  током снимања на белегишкој  ади лежао два сата, пола у води, пола у песку како би дочарао један тренутак те драматичне приче о команданту „Драве”.


Поручник Александар Берић (Нови Бечеј 1906.)  командовао је у Априлском рату 1941. године бродом „Драва“ и за шест дана успео је да нанесе велике губитке нацистима. Положио је свој живот с члановима бродске посаде  12. априла не желећи да се преда окупатору

- Марија Бергам је врло добро ту личност донела јер смо је конципирали као жену која је расла у Црној Гори и која је понела из Котора свој начин говора и акценте и Марија је то изванредно урадила - навео је редитељ. Снимање филма иницирала је Команда речне флотиле, уз подршку Филмског центра Србије и Покрајинске владе.

Након Белегиша екипа поново се враћа у Београд, на Ушће, где се снимати још неке сцене на музејском броду “Сава”, близанцу “Драве”, док ће поједини делови бити снимљени у Новом Саду и Дунаву у рејону Челарева.

Поручник Александар Берић (Нови Бечеј 1906.) командовао је у Априлском рату 1941. године бродом „Драва“ и за шест дана успео је да нанесе велике губитке нацистима. Положио је свој живот с члановима бродске посаде  12. априла не желећи да се преда окупатору. Непријатељски авиони су монитор, при повлачењу из Бездана ка Новом Саду, погодили у зору у рејону Челарева. Берићево тело пет када касније, 150 километара низводно, пронашли су рибари из Белегиша, па је он сахрањен на грубљу у том сремском селу. Пре седам година откривена му је и спомен-биста. 

М. Бозокин

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести