Мона Лиза направљена од 330 Рубикових коцкица на аукцији

ПАРИЗ: Мозаик с ликом Мона Лизе, направљен од 330 дречавих квадратића Рубикових коцкица, биће понуђен на продају у Паризу, само неколико метара ниже низ улицу од здања у којем се налази оригинал Леонарда да Винчија, јавља Ројтерс.
y
Фото: Youtube Printscreen

Очекује се да ће ово дело из 2005. године француског урбаног уметника Инвајдера, достићи цену до 150.000 евра (165.000 долара) на аукцији модерне уметности, саопштили су данас организатори продаје из уметничке куће Арткуријал.

Уметник је користио квадратиће дречавих боља из Рубикових пластичних пазл коцки да направи мозаик Мона Лизе с њеним чувеним осмехом.

"Скоро да не треба да видите детаље. Знате да је то Мона Лиза, једноставно због положаја, композиције, то је оно што је чаробно", изјавио је Арно Оливо, шеф Арткуријаловог одсека за урбану уметност.

Аукција, која ће бити одржана 23. фебруара, поклапа се са грандиозном изложбом Леонарда да Винчија у оближњем Лувру, дому оригиналне Мона Лизе, којом се обележава 500 година од смрти италијанског ренесансног мајстора.

Анонимни улични уметник Инвајдер створио је себи име правећи мозаике од керамичких плочица на зидовима зграда широм света, на којима су често приказани ликови из видео игара и стрипова.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести