Музеј Николе Тесле се сели у зграду ТЕ "Снага и светлост"

БЕОГРАД: Музеј Николе Тесле биће пресељен у зграду Термоелектране "Снага и светлост", одлучила је данас Влада Србије, саопштили су из Министарства културе и информисања.
w
Фото: Pixabay.com

Како се наводи, зграда Термоелекране "Снага и светлост" у Београду у потпуности одговара потребама Музеја Николе Тесле.

Ова изузетно значајна установа културе, која чува највећу збирку докумената о животу и раду Николе Тесле, на овај начин добиће адекватан простор како би наставила са промовисањем лика и дела једног од највећих умова 20. века, додаје се у саопштењу.

Објекат Термоелектране „Снага и светлост“ саграђен је у периоду од 1930. до 1932. године, према пројекту Швајцарског друштва за електрификацију и саобраћај из Базела и састоји се из зграде Електране, порталног крана са рукавцем, пумпне станице и филтерског постројења.

Утврђен је за споменик културе.

Покретна културна добра везана за живот и дело Николе Тесле, која чине збирни фонд Музеја, разврставају се на начин који омогућава правилно обављање прописаних послова заштите културних добара и савремену музеолошку презентацију музејских збирки и то збирки предмета из области електротехнике, машинства, хемијске технологије, ситних техничких предмета, личних предмета Николе Тесле, ликовне и примењене уметности из заоставштине Николе Тесле, меморијалних предмета, као и збирка ликовне и примењене уметности Музеја Николе Тесле.

Музеј Николе Тесле је 21. маја 2020. године постао републичка установа културе.

 

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести