Музеј у Словенији прикупља податке о животу током пандемије

ЉУБЉАНА: Недуго након појаве корона вируса у Словенији и увођења мера, Музеј града Љубљане покренуо је пројекат о прикупљању увида у живот у главном граду током пандемије, прикупљајући детаље свакодневног живота: фотографије, видео снимке, утиске.
korona maske
Фото: Pixabay.com

Иницијатива, под називом "Корону у музеје, одмах!", има за циљ да покаже шта је пандемија значила за Љубљану будућим генерацијама. Грађани су стога позвани да дају слике или предмете који представљају њихов свакодневни живот усред забринутости и ограничења уведених због корона вируса и сведоче о историји, преноси словеначка агенција СТА.

Прва фаза пројекта, која је продужена до краја августа, има за циљ да прикупи дигитални материјал који приказује нову стварност.

До сада је 55 особа приложило око 1.000 фотографија или видео записа. Музеј је примио и текстове који преносе утиске о затварању земље и нове нормалности.

Предмети су "изложени" на веб страници музеја. Институција ће почети са сакупљањем физичких предмета кад је ситуација буде стабилнија. Овакве иницијативе могле су се видети у музејима широм света од почетка кризе.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести