Музејски експонати враћени из Финске у Русију

МОСКВА: Музејски експонати који су се налазили на царинској контроли на финској граници, прешли су у Русију, саопштило је руско Министарство културе.
s
Фото: Tanjug ( Shutterstock.com/MR.Yanukit, ilustracija)

Три возила с руским сликама прешла су финско-руску границу и на путу су за Санкт Петербург и Москву, саопштила је прес служба, пренео је ТАСС.

Министарство културе је навело да ће један од камиона кренути ка Санк Петербургу с уметничким предметима који су били позајмљени од Државног музеја Ермитаж, док ће друга два камиона са сликама, које су биле позајмљене Италији, пренети уметничке предмете у московску Државну Третјаковску галерију и Музеј оријенталне уметности.

Предмете који су били на позајмици у Јапану, пребациће у московски Државни Пушкинов музеј ликовних уметности.

Руско Министарство културе захвалило је Министарству спољних послова Русије, амбасади Русије у Финској и Федералној царинској служби на, како је навело, непроцењивој подршци у решавању питања враћања руских слика.

Пошиљке руске уметности заплењене су на финском граничном прелазу Валима 3. априла.

Фински цариници позвали су Европску комисију за појашњење ситуације због уведених санкција.

Касније је Европска комисија саопштила да су уметнички предмети, који су позајмљени од руских музеја институцијама у европским земљама, изузети од санкција које је Европска унија увела Русији.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести