Национална пензија за Диклића, Бору Ђорђевића, Костјукова...

БЕОГРАД: Одлука за доделу признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина усвојена је данас на седници Владе Републике Србије, а међу награђенима су глумац Богдан Диклић, певачица Маја Оџаклијевска, балетски уметник Конатсантин Костјуков, филмски зналац Радослав Зеленовић..., саопштили су из Министарства културе и информисања.
e
Фото: Youtube Printscreen

Одлука о додели националних признања донета је после осам година, на предлог Комисије за утврђивање испуњености услова за доделу признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина, а на основу предлога репрезентативних удружења у култури и националних савета националних мањина.

Признање за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина добили су уметници: песник Ђорђо Сладоје, књижевни преводилац Неда Бобић Николић, композитор Зоран Ерић, пијанисткиња, чембалисткиња, педагог и публициста Смиљка Исаковић, ликовни уметник Јован И. Ракиџић, уметнички фотограф, фото дизајнер Рајко Каришић, филмски сценограф Миљен Кљаковић, драмски уметник и глумац Богдан Диклић, драмски уметник, глумац Војислав Брајовић, драмски уметник, глумац Лазар Ристовски, балетски уметник Константин Костјуков, архитекта Василије Милуновић, музичар инструменталиста, хармоникаш Љубиша Павковић, стручњак у култури Проф.др Мирко Ковачевић, етномузиколог Димитрије Големовић, критичар, историчар и теоретичар филма Божидар Зечевић, стручњак у култури Радослав Зеленовић, вокални солиста Маја Оџаклијевска, позоришни редитељ Мирослав Бенка и вокални солиста, музичар Борисав Ђорђевић.

Признање се може добити и за филмску уметност и аудио визуелно стваралаштво, сценско стваралаштво и интерпретацију у позоришној уметности, музичко сценско стваралаштво и интерпретацију у опери, или за уметничку игру, односно класичан балет, народну и савремену игру.

Ту су и дигитално стваралаштво и мултимедија, архитектура, превођење стручних и научних текстова, истраживање, заштита, прикупљање и представљање покретног и непокретног културног наслеђа, филмска, филмске и телевизијске делатности, издаваштво и друго.

Право на Признање може остварити уметник или стручњак у култури, држављанин Србије, који је допринео развоју културних вредности у Србији односно њеној међународној афирмацији, односно да је добитник најзначајнијих награда и признања, и да је остварио право на пензију.

Добитници Признања имају право на доживотно месечно примање у износу просечне зараде без пореза и доприноса у Србији за месец јул претходне године.

Од 2007. године почеле су исплате новчаних додатака заслужим уметницима.

Национална признања за врхунски допринос култури била су уведена Законом о култури, који се примењује од 2010. године.

До 2013. године националну пензију је добило 523 културна посленика.

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести