Награда Пеђа Томановић Тијани Марковић и Софији Мијатовић

НОВИ САД: Глумица Тијана Марковић и студенткиња глуме Софија Мијатовић овогодишње су добитнице Награде Задужбине “Предраг Пеђа Томановић” за најбољу улогу глумаца у Српском народном позоришту 2019, односно за најбоље студенте Академије уметности у Новом Саду.
p
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Награда се додељује већ 25 година у име трагично страдалог глумца, његовог духа, осећајности и заиграности.

Тијана Марковић награду је освојила за улоге Елмире у представи “Тартиф” по Молијеру, Игора Вука Торбице, затим Ане Марије у представи “Травничка хроника” Иве Андрића, у драматизацији и режији Никите Миливојевића, и улогу Марије Цицић у представи “Смедерево 1941.” Ане Ђорђевић. Жири који је радио у саставу Валентин Венцел, Предраг Штрбац и Наташа Гвозденовић награду је образложио речима да је Тијана Марковић у све три улоге остварила изузетна глумачка остварења у којима се препознају дар, однос према глуми и марљив рад на улогама.

Сви се боримо за боље позориште, уметност која може да живи пуним плућима, без страха, а награда која траје, Пеђин дух, подстрек је и вера за сутра, мотив за још више рада, веома је емотивно изјавила Тијана Марковић, дирнута признањем.

Софија Мијатовић награду је освојила захваљујући највишем просеку оцена (9,67) међу студентима Академије уметности у Новом Саду који су прошле године завршили мастер студије глуме.

Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Милена Томановић, мајка Предрага Пеђе Томановића, изјавила је да би Пеђа данас са 56 година био један чичица, како је сам волео да каже, као и то да јој је и даље тешко причати о њему.

За пет година остварио је 14 улога, од чега су три представљене на Стеријином позорју, а добио је и једну награду, награду публике, рекла је Милена Томановић, присећајући се многих детаља из живота, од којих је јој је  најупечатљивији остао онај из “Лаже и паралаже”, у којој је као врхунски комичар Пеђа играо Миту, представе после које нико није одлазио кући чистих гаћа, како су волели да се нашале у публици. 

Хелена Михић, сестра Предрага Пеђе Томановића, похвалила је мајку не само зато што истрајава у додели награде, него и зато што је као родитељ увек била велика и безрезервна подршка својој деци. Директор Драме Српског народног позоришта Милован Филиповић најавио је да ће уручење Награде “Предраг Пеђа Томановић” бити одржано 27. јануара, пре извођења представе “Тартиф”.      

И. Бурић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести