Народно позориште пуноправни члан ЕТЦ

БЕОГРАД: Народно позориште у Београду постало је пуноправни члан Европске позоришне конвенције (European Theatre Convention - ETC), међународне организације која окупља значајна европска позоришта у циљу међународног повезивања и обогаћивања уметничког рада.
narodno pozoriste beograd
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

Народно позориште саопштава да је учествовало на позоришној конференцији коју је организовала Европска позоришна конвенција од 10. до 12. јуна у Грацу.

Конференција је одржана онлајн, а тема је била ”Повезивање раздвојених - поновно отварање европских позоришта”.

Нека од питања којима су се бавили учесници панела, радионица и састанака су била: Какав свет можемо да очекујемо након кризе узроковане корона вирусом? Како позоришта могу да обликују најбољу могућу будућност за своје куће и своја друштва?

После излагања управнице Иване Вујић на генералној скупштини ЕТЦ-а када је говорила о Народном позоришту и будућим плановима, генерална скупштина је изгласала пријем Народног позоришта у чланство у овој организацији, наводи се у саопштењу НП.

Европска позоришна конвенција (European Theatre Convention - ETC) основана је 1988. године као платформа за дијалог и интеракцију стремећи ка новој публици у данашњем европском друштву истичући разноликост европских језика и негујући међусобну сарадњу и уметничку размену широм Европе и ван ње. Мрежу Европске позоришне конвенције чини више од 40 позоришта из преко 20 европских земаља. Чланство у овој организацији омогућава разне врсте уметничких и организационих размена.

Документ о пријему у чланство Европспске позоришне конвенције потписали су Ивана Вујић, управница Народног позоришта и Серж Рангони, председник Европске театарске конвенције.

EUR/RSD 117.5857
Најновије вести