Нелету Карајлићу уручена награда "Момо Капор"

БЕОГРАД:Награда "Момо Капор" за књижевност коју додељује истоимена Задужбина уручена је данас Ненаду Јанковићу познатијем као Др Неле Карајлић за роман "Солунска 28" у издању "Лагуне" на свечаности у Скупштини града Београда. 
nele karajlic
Фото: Youtube Printscreen

Признање које се састоји од од сребрне плакете и износа од 200.000 динара, Карајлићу је уручио академник Матија Бећковић. 

Одлуку о додели признања донео је једногласно жири који су чинили писац Мухарем Баздуљ, главнa и одговорна уредница "Одбране" Драгана Марковић и писац Вуле Журић. 

Награда "Момо Капор" додељује се сваке године наизменично за књижевност и ликовну уметност, са циљем да се очува сећање на познатог сликара и писца као и помаже развој уметности.

Осим лауреата свечаности у Скупштини града присуствовали су градоначелник Зоран Радојичић и његови заменици Горан Весић и Андреја Младеновић. 

Карајлић је захваљујући се на признању напоменуо да му је част да буде у истој реченици са Момом Капором, а камоли да добије награду са његовим именом. 

"Осећам се као неко ко то није заслужио иако се жири не слаже са тим и ја им се нећу противити", казао је у свом препознатљивом стилу Карајлић. 

За њега нема дилеме да мора још дуго да пише да би достигао стил и умеће баратања речима којима се Момо разметао. 

"Шта је он чинио својим делима чине данас Меси и Роналдо на фудбалском терену. Момо би свима нама, који причама желимо другима да улепшамо живот, морао да буде узор. Не само као човек који је у ситним стварима налазио суштину филозофије и еликсир вечног живота", додао је Карајлић.

Додао је и да је дошло време за представнике рокенрола да добијају књижевне награде. 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести