Немачки уметник признао да је победничку фотографију створила АИ

БЕРЛИН: Немачки уметник Борис Елдагсен одбио је да преузме престижну награду након што је признао да је створио победничку фотографију користећи вештачку интелигенцију (АИ).
f
Фото: Printscreen/Facebook (Boris Eldagsen)

Елдагсен је рекао да није прихватио награду за најбољу креативну фотографију, коју је освојио прошле недеље на светској награди фотографија у организацији "Сонија", пренео је "Гардијан".

Победничка слика приказује две жене различитог старосног доба у црно-белој боји.

Елдагсен, који је студирао фотографију и визуелну уметност на Уметничкој академији у Мајнцу, као и у Прагу и индијском Хајдерабаду, рекао је да је био "неваљао" и да је хтео да види да ли су такмичења спремна да прихвате АИ, али је оценио да нису.

Ми из света фотографије треба да имамо отворену дискусију. Дискусију на тему шта сматрамо фотографијом, а шта не. Да ли је опсег фотографије довољно широк да дозволи улаз АИ или би то била грешка? Одбијањем награде надам се да ћу убрзати да дође до једне овакве дебате, навео је он на свом сајту.

Он је рекао да је историјски моменат да је први пут АИ добила награду на престижном међународном такмичењу додајући питање:

Колико од вас је знало или сумњало да је АИ створила слику? Нешто ту није у реду, зар не?, поручио је.

Он је рекао да би награда могла да се додели фотографском фестивалу у украјинској Одеси.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести