"Ноћна стража" од Рембранта рестаурирана дигитално

АМСТЕРДАМ: Комбинација уметности и вештачке интелигенције омогућила је да се у Амстердамском музеју Ријксмузеум, слика ''''Ноћна стража'''', Рембранта ван Рија склопи, након што су делови слике исцепани, 70 година након што ју је Рембрант насликао.
e
Фото: Pixabay.com

Осликане траке сада висе у равни са ивицама слике из 1642. године у музејској почасној галерији, пише АП.

Музеј је одувек знао да је слика оригинал, необрезана и далеко већа од познате копије која је насликана у исто време од стране Герита Лунденса.

Истраживачи и рестауратори који су готово две године мукотрпно надзирали посао користећи батерију високотехнолошких скенера, рендгенских зрака и дигиталне фотографије, комбиновали су огромну количину података које су генерисали са Лунденсовом копијом да би поново створили и одштампали траке које недостају.

''''Направили смо невероватно детаљну фотографију Ноћне страже, а помоћу вештачке интелигенције или онога што они називају неуронском мрежом научили смо рачунар коју боју је Рембрант користио у Ноћној стражи и како су изгледали потези његове четкице'''', рекао је директор музеја Дибитс.

Разлог због којег је обрезан групни портрет амстердамске цивилне милиције је једноставан - премештен је из клупске куће милиције у градску кућу и тамо није стао на зид између двоје врата.

Уследило је помало аналогно резање маказама и слика је попримила димензије које су сада већ вековима познате, а судбина одсечених платна остаје мистерија.

Дигитална креација која ће се приказивати наредних месеци долази у оквиру истраживачко-рестаураторског пројекта под називом "Операција Ноћна стража", који је започет пре нешто мање од две године.

Након попуштања мера холандског затварања КОВИД-19, музеј може примити више посетилаца од овог викенда али још увек само око половину свог уобичајеног капацитета.

Током пројекта рестаурације, слика је била затворена у посебно дизајнираној стакленој соби и детаљно проучавана од платна до завршног слоја лака.

Међу том гомилом података, истраживачи су створили најдетаљнију фотографију икада направљену на слици комбиновањем 528 дигиталних експозиција.

Слика из 1642. године последњи пут је подвргнута значајној рестаурацији пре више од 40 година након што ју је посекао човек ножем.

Дибитс је рекао да нови штампани додаци нису намењени заваравању посетилаца да мисле да је слика већа већ да би им дали јасну представу о томе како би слика требало да изгледа.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести