Нови број часописа Детињство: Свет од тинте

НОВИ САД: Под окриљем Змајевих дечјих игара изашао је нови број Часописа о књижевности за децу „Детињство”.
casopis detinjstvo
Фото: Ilustracija

У фокусу је овога пута савремена немачка књижевност за младе и оне још млађе, па су тако анализирани сликовница „Вила среће” и њена фантастична трилогија „Свет од тинте” Коренелије Функе, затим роман „Шака пуна звезда” Рафика Памија, те савремени класик „Чик” Волфганга Херндорфа.

У рубрици „Нова истраживања” Даница Столић и Весна Муратовић Дробац пажњу су посветили сликовницама, односно њиховој улози у најранијем узрасту, када подстичу дечју радозналост, те побуђују машту и развијају љубав према књизи.

Ана Гвозденовић је анализирала хомо луденса у стваралаштву за децу Дејана Алексића, док се Снежана Радмиловић детаљно бавила улогом детета у поезији Драгана Лукића.

Као посебно поглавље „Детњиство” доноси темат о историју словачке дечје публицистике у Војводини, док у рубрици „Огледало критике” Љиљана Пешикан Љуштановић пише о књизи Весне Алексић „Крокодил пева”, Бранкица Живковић о „Чардаку без земље, без неба” Градимира Стојковића, а Наташа Кљајић о „Акваријуму” Андреја Карчагина.

Овај број часописа заокружује текст „Мика Антић у 21. веку на обали реке Тимок”, у којем Јелена Калајџија пише о поетици Стевана Д. Јовановића у збирци „Филозофи у пижамама”.

М. С.     

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести