Нови број Поља: Један од многих епилога

НОВИ САД: Из издавачке радионице Културног центра Новог Сада изашао је нови, 514. број часописа за књижевност и теорију „Поља”.
p
Фото: Promo

У фокусу је савремена шпанска поезија, а избор је направила песникиња, књижевница и новинарка Мерседес Себријан. У њеном пресеку своје је место нашло 20 аутора, од

Марије Елој Гарсије и Фруеле Фернандес до Мартина Лопеса Веге до Мануела Виласа. У рубрици „Златна греда” пишу Владимир Копицл и Милутоин Ж. Павлов, први о поезији Звонка Карановића а други о лирици Вујице Решина Туцића. Нова „Поља” доносе и разговоре са Дереком Волкотом (1930 - 2017), карипским песником, драмским писцем, критичарем и визуелним уметником, те са Еуђеном Симионом (1933) познати румунски књижевним критичарем и историчарем, председником Одељења за филологију и књижевност Академије Румуније.

Рубрика „Дозиви” представља три приче - „две јапанске и једну енглеску” -  добитника Нобелове награде за књижевност Казуа Ишигура, као и избор из поезије Роберта Гернхарта, Мажане Богумиле Кјелар и Селахатина Јолгидена, док је „Име” посвећено Игору Маројевићу.

У пољу критике Дејан Алексић, рецимо, пише о лирици Мирослава Кирина, Катарина Пантовић о роману „Одустајање” Јелена Ленголд, а Динко Крехо о збирци изабраних песама Пјера Паола Пазолинија „Један од многих епилога”. Ликовни лајтмотив броја је изложба „Уметнички простор Немачка”, одржана пролетост у Музеју савремене уметности Војводине.

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести