Нови простор за 4.000 уметничких дела наивних стваралаца Србије у Јагодини

ЈАГОДИНА: У Јагодини је у току реконструкција и санација згарде Музеја наивне и маргиналне уметности (МНМУ), изграђене 1929. године, и изградња анекса, новог простора за више од 4.000 уметничких дела наивних стваралац из Србије и више од 30 земаља света, које чува ова установа.
umetnost, izlozba, slikanje, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

"Ову врло значајну капиталну инвестицију за Јагодину и Србију, финансира Влада Србије, Министарство културе и информисања", речено је данас Танјугу у МНМУ, установи културе од националног значаја.

Радове на реконструкцији, изводи фирма "Елкомс" из Београда а почели су у октобру прошле године, и одвијају се у три фазе: изградња анекса са новим депоом и проширеним галеријским простором, санација и адаптација постојеће зграде МНМУ и уређење простора парцеле МНМУ и ентеријера сталне поставке и осталих простора.

Садашња зграда МНМУ, због своје особености, проглашена је 1988. године спомеником културе и својеврсни је храм уметности самоуких визионара, истичу руководиоци и кустоси.

"У оквиру постојећег објекта МНМУ, пројектоване интервенције подразумевају задржаване основне намене и функције, увећање изложбеног простора, обезбеђивање инклузивности и осавремењавање сталне музејске поставке, уз више могућности посетиоцима и боље радне услове", кажу у овој установи.

Напомињу да се доградњом анекса обезбеђује нови квалитетан и потребан простор за "галеријску експозицију посебних програма, уз презентацију монуманталних скулптура из збирке МНМУ. Читав простор постојећег објекта и анекса биће доступан на свим нивоима и инвалидним особама".

Када је реч о уређењу парцеле, у МНМУ објашњавају, да то подразумева "дефинисање поплочаних и декоративних зелених површина, уређење паркинга и приступних колских и пешачких рампи".

Такође, то подразумева и делимичну реконструкцију првобитне ограде од кованог гвожђа али и отварање нових могућности на новом платоу између постојећег објекта и новог анекса, са погледом на монументалне скулптуре и зеленило градског парка.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести