Нови Сад део међународног програма „Tandem Cultural Capitals“

Представници Новог Сада, као будуће европске престонице културе, укључили су се у широку платформу Међународног програма „Tandem Cultural Capitals“ који делује у оквиру Европске културне фондације нудећи садржаје, идеје и прилику за прекограничну сарадњу на европским пројектима у области културе.
p
Фото: Ivona Miloš, EPK Rijeka 2020.

На основу конкурса „Тандема“ у априлу је изабрано четворо учесника из Новог Сада: Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског, Катарина Дајч из Удружења „Сценаториа“, Ивана Перић из Клуба студената компаратистике и Станислав Дрча из Културног центра “ЛАБ“.

Овогодишњи „Тандем“ започео је у јуну Ријеци окупљањем изабраних представника културних установа и организација из осам бивших и будућих европских престоница културе: Лиувардена (Холандија), Еша (Луксембург), Галвеја (Ирска), Ријеке (Хрватска), Елефсине (Грчка), Каунаса (Литванија), Веспрема (Мађарска) и Новог Сада, у оквиру којег је локални носилац пројекта „Нови Сад 2021”.

Тада су успостављена партнерства и постављене основе пројеката на којима ће „тандеми“ радити. Клуб студената компаратистике остварио партнерство са организацијом „Гомирје у срцу“ из Ријеке, европском престоницом културе наредне године, Спомен-збирка Павла Бељанског и Удружење „Сценаториа“ са Ешом из Луксембурга (ЕПК 2022), док ће Културни центар “ЛАБ“ осмислити програме са организацијом „Kaunas Artists House“ из Каунаса (ЕПК 2022). Реализација пројеката отвара могућност доношења иновативних садржаја са европском димензијом у Нови Сад 2021, а њихова одрживост отвара врата за будуће размене и нове пројекте.

Сви учесници поново су се у новембру окупили у Лиувардену у Холандији, граду који је 2018. носио титулу европске престонице културе и представили предлоге пројеката, а омогућено им је и упознавање са могућностима финансирања програма кроз консултације са представницима европских престоница културе и Европске културне фондације. 

Спомен-збирка Павла Бељанског осмислила је пројекат „Корео-хрома“ са Удружењем уметничког плеса Lucoda Dance, које је укључено у програм Еш 2022 – Европска престоница културе из Луксембурга.

- Ова сарадња се родила из жеље Спомен-збирке и „Лукоде“ да створе иновативни перформанс који ће дати савремено читање јединствене уметничке колекције – каже Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског. - Грчки назив упућује на класичне вредности уметничког израза, пре свега на хармонију која се може успоставити између визуелних уметности и уметности покрета, на шта упућује сам назив: „choreo“ – покрет, плес, и „chroma“ – боја. Замислили смо мултилатералну сарадњу између плеса, сликарства из колекције Бељанског и његовог савременог читања од стране луксембуршке уметнице Шантал Маке, затим дигиталне уметности и видео мапирања и наравно, музике. Циљ пројекта је да покаже синергију сликарства и плеса, кроз истраживање свих креативних и изражајних могућности овог јединства. „Корео-хрома“ ће укључити значајан број уметника и партнерских организација у жељи да створи неуобичајену културну и уметничку размену између две европске престонице културе Новог Сада 2021 и Еша 2022.

По речима Милане Квас веома је важно што се Спомен-збирка преко Фондације 2021 укључила у тај велики тим јер до сада су били повезани са институцијама у региону, а ово је шанса да се допре до читаве Европе. На састанцима Тандем организације у Ријеци и Лиувардену могли су да виде све што је корисно за тимски рад, планирање, размену и развој нових идеја, умрежавање институција на европском нивоу, проналажење нових начина финансирања, а пошто су сада у Тандем бази организација и институција могу да остваре контакте са организацијама у огромној „тандем фамилији“.

Милана Квас је крајем септембра боравила у Луксембургу где су јој домаћини били кореографи и плесачи Ђовани Зазера и Ријанон Морган, оснивачи „Лукоде“ из Луксембурга са којима је осмишљен пројекат „Корео-хрома“. Уследио је њихов боравак у Новом Саду средином октобра, када су упознали колекцију Павла Бељанског, обилазили град и његову околину, као и два места из „Зоне 021“ – Сремске Карловце и Ириг.


Перформанси у музејском простору

У првој фази пројекат ће имати акценат на едукативним радионицама кореографа и плесача „Лукоде“ као и луксембуршке сликарке Шантал Маке са студентима, инспирисаним избором дела из Спомен-збирке. Резултат ће бити перформанси у музејском простору у оквиру програма „Будућност Европе“ 2021. године, посвећеног младима. Циљ радионица је да понуди интерактивни уметнички процес кроз медије плеса, визуелних уметности и музике. У години титуле планиран је мултимедијални перформанс у комбинацији плеса, сликарства, видео анимације и музике, инспирисан Шумановићевом сликом „Доручак на трави“ којим би била отворена изложба дела овог уметника из Колекције Павла Бељанског, Галерије Матице српске и Галерије слика „Сава Шумановић“ у Шиду. Наредне године пројекат би био представљен у Ешу током програма под називом „Remix Europe“.


Наступили су на отварању изложбе слика и цртежа Задарске групе у родној кући Борислава Михајловића Михиза у Иригу, а час плеса одржали су студентима проф. Дијане Козарски на новосадској Академији уметности, која ће бити један од партнера овог пројекта 2021.

- Током сарадње Спомен-збирке и „Лукоде“ желели бисмо да покажемо да је уметност важно средство за превазилажење разлика између две државе и изградњу културних и друштвених веза Новог Сада и Еша - указује Милана Квас.- Окупили смо уметнике из различитих области како би сарађивали на иновативне начине и створили интерактивну представу за публику. Представљањем пројекта у Ешу желимо да подстакнемо радозналост публике из Луксембурга и земаља у окружењу за вредности уметничког блага из Спомен-збирке. Надамо се да ћемо обезбедити средства за реализацију пројекта „Корео-хрома“ и на тај начин промовисати један од најзначајнијих легата у нашој земљи, посебно његову европску димензију за коју је заслужан дародавац, дипломата и колекционар Павле Бељански.

        Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести