Њујоршка плесна сцена на Кондез фестивалу

БЕОГРАД: Овогодишњи програм Фестивала савременог плеса и перформанса Конденз, који се одржава од 23. октобра до 4. новембра на више локација у Београду, као један од својих главних програмских циљева има представљање савремене њујоршке плесне сцене.
e
Фото: pixabay.com, ilustracija

О актуелностима у свету перформанса у овој глобалној престоници културе, и другим релевантним темама, говориће кустоскиње Лидија Бел и Ана Јаневски, док ће представу "Yugoslavia" извести Мариана Валенсија.

Лидија Бел, програмска директорка и кустоскиња у организацији Danspace Project, одржаће предавање "Разгледница из Њујорка" у Оставинској галерији, 27. октобра у 17.30.

Она ће говорити о скорашњим и будућим плесним иницијативама у Њујорку: о колективним истраживачким праксама, стратегијама документовања плеса и историјској имагинацији.

Показаће видео инсерте из програма "Dancing Platform Praying Grounds: Blackness, Churches, and Downdown Dance" кустоса Реџија Вилсона и "цоллецтиве терраин/с", које су заједно организовале она, Џазмин Херн и Татјана Тененбаум.

У представи "Yugoslavia", која ће бити изведена истог дана у 20.00 у Битеф театру, Мариана Валенсија истражује теме трансмисије, превода, релација, близине и мешања из различитих углова посматраних анегдотских, историјских, чудних и опсервацијских текстова.

Она повлачи линије између пансловенског језика и свог одрастања поред очуха Пољака; анализира свој мешовити идентитет кроз преношење културних образаца свог ближњег са којим није у крвном сродству.

Њен однос према очуху резонира линијама сродства које она проналази међу фолклорним представама вампира и телима која умиру од сиде.

Ана Јаневски, кустоскиња Музеја модерне уметности (МоМА) у Њујорку на Одељењу за медије и перформанс, одржаће два предавања: 2. новембра у 12.00 у Салону Музеја савремене уметности и 3. новембра у 19.00 у Магацину.

Она ће говорити о музеализацији плеса и перформанса и музејском контексту за продукцију, проучавање и чување плеса и перформанса као нематеријалног наслеђа.

Дванаести Конденз, фестивал савременог плеса и перформанса, организује Станица - Сервис за савремени плес.

Овогодишњи програм у фокус интересовања ставља неколико кључних тема, обрађених кроз перформансе, презентације, предавања и разговоре.

Фестивал ће 23. октобра у 20 сати у Културном центру Град, отворити представа "Ефемерне конфесије - сонгови о декаденцији, кризи очинства и алкохолу".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести