ОД 8. ЈУНА „ФЕСТИВАЛ У ОПОЗИЦИЈИ” ЦЕНТРА ЗА НОВЕ МЕДИЈЕ Супротстављање комерцијализацији

„Фестивал у опозицији” у организацији Центра за нове медије _kuda.org биће одржан у КЦ Лабу у Новом Саду од 8. до 11. јуна.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

У четири програмске целине учестоваће преко 40 уметница, уметника и организација из девет европских земаља, који ће се представити кроз презентације, перформансе, радионице и дискусије и отворене импро сесије и концерте сваке вечери.

Импровизације и перформанси, размена материјала, „Звучна инсталација” и „Читалачки пулт” – програмски су сегменти који иницирају уметничку продукцију у фестивалском формату и то са намером да афектизују и концептуализују импровизацију као уметнички, културни и друштвно-политички (против)став супротстављен комерцијализацији, тривијализацији, деполитизацији и предаторској утилитаризацији уметности. То значи да ће се у оквиру програма мешати различите поставе учесника и музичара кроз експерименталну и партиципативну музичку и поетску продукцију.

По узору на Цомпанџ Њеекс (годишњи фестивал слободне импровизације који је организовао Дерек Бејли од 1977. до 1994.) и Роцк ин Оппоситион (покрет музичких бендова који су се супротставили монополу музичке индустрије током седамдесетих година), „Фестивал у опозицији„ не претендује на место институције са ауторитетом, већ истрајава као крхко чвориште испресецаних флуксева са локалне и регионалне сцене, баш као и оних уплива креативне енергије који долазе из европских и светских метропола. Догађај без ватромета!

Неки од укупно 40 учесника су: Јака Бергер (Љубљана), Захра Мани (Грац), Дејана Секулић (Брисел), Лука Чабо (Загреб), Ксенија Стевановић (Београд), Илиа Белоруков (Ст. Петерсбург/ Нови Сад), Алиса Бек и Сара Зланабитниг (Беч), Артан Садику (Скопље), Даворка Беговић (Загреб), Бригите Егер (Инсбрук), Ивар Робан Крижић (Беч/ Загреб), Андреј Мирчев (Берлин)...

Програм Фестивала се реализује у оквиру шире међународне колаборативне мреже организација из Новог Сада, Загреба, Скопља, Љубљане, Хелсинкија, Биела/ Бијена, Брисела, Граца и Беча.

        И. Б.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести