Од данас је Чачак српска престоница културе

Церемонијом отварања под називом „Све боје слободе”, Чачак ће вечерас званично постати прва Престоница културе Србије, и ту ће титулу носити до краја 2023. Отварање представља мултимедијални спектакл, који полази од идеје културе као слободе, идеје која симболизује оно најважније за дух и менталитет Чачка: смисао за различитости, уважавање традиционалног, отвореност за ново, а првенствено – бунт који неизбежно доводи до промене.
с
Фото: Видоје Манојловић

Режију потписује Милош Шаровић, према тексту новосадског драматурга Светислава Јованова.

– Садржај спектакла је уобличен као низ три међусобно повезане приче, чији јунаци носе симболична имена, и у којима се показују три главна облика слободарске културе Чачка: бунт, имагинација и игра – објашњава Светислав Јованов за „Дневник”. – У првој од тих прича, под називом „Градитељ“, представљена је, као врхунски вид бунта, истрајна и вишевековна  борба за обнову цркве, упркос рушењима од стране разних освајача, инспирисана јединственом судбином храма Свете Богородице Градачке – данас Саборног храма Вазнесења Христовог

Друга прича, под називом „Сликарка“, отвара - кроз сучељавања Сликарке са сопственом околином на интимном, професионалном и ширем друштвеном плану - питања пођеднако актуелна данас, као и пре једног века. Дакле, питања националног карактера уметности, женске еманципације, родољубља и уметничке слободе, а све инспирисано животом и уметничким опусом Надежде Петровић.

– У трећој причи, названој „Мађионичари: време игре“, посредством фигура Играча и Редитеља, упознајемо се са два доминантна облика игара у модерном свету: спортом - као такмичењем са противником и самим собом, и визуелном уметношћу – као игром стварности и илузије, при чему су инспирације пронађене у кошаркашкој каријери Радмила Мишовића и филмском опусу Младомира Пурише Ђорђевића. Све приче су „уоквирене“ својеврсним прологом о имену Чачка, као и епилогом у којем се ставови и тежње свих протагониста стапају у заједничку слику – најављује Јованов.

Сценарио отварања потписује драматург Светислав Јованов

Композитор је Саша Миросављевић, сцену је урадила Николина Ћућун, а кореографију потписује Јелена Булатовић. Аниматор је Марко Радосављевић, визуелни продуцент Сашка Караћ, а костимограф Тања Радишић. У програму церемоније отварања учествују глумци Народног позоришта у Београду Вања Милачић и Бојан Кривокапић, а поред њих ту је и екипа младих глумаца из Чачка: Уна Ђелошевић, Никола Станковић, Ненад Ј. Поповић, Владимир Јоцовић и Тодор Трифуновић. У музичком делу програма учествују Браћа Теофиловић, Биља Крстић, Марија Нешић, Ненад Марић - Краљ Чачка, Чеги-Бенд, КУД „Дуле Милосављевић - Желе” и хор музичке школе „Војислав Вучковић„.

         М. Стајић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести