Отклањање последице потреса у Загребачким музејима трајаће дуго

ЗАГРЕБ: Музејски документацијски центар оценио је да је већ из првог прегледа састављеног на темељу података и фотодокументације из загребачких музеја јасно да ће системско отклањање последица бити дугорочан пројект, преноси Хина.
zagreb pixabay
Фото: Pixabay.com

"Време за хитне стручне увиде, анализу штета и евакуацију грађе, тек је пред нама, но и овај сумарни преглед пријављених оштећења потврђује колико су загребачки музеји рањиви у делу управљања ризицима", објављено је на веб страници МДЦ-а.

Музеју за уметност и обрт највећа је претња урушени део кровишта, највише су страдали други и трећи спрат, рестаураторске радионице специјализиране за метал, керамику и стакло, текстил, сликарство и поликромну скулптуру те предмети у делу сталног постава на другом и трећем спрату.

На Археолошком музеју, у палачи Враницзанy-Добриновић на Зрињевцу, појавиле су се пукотине на спољном делу зграде, а у унутрашњости широке напуклине зидова и отпала грађа, док се штете у сталном поставу и на највреднијој грађи која је у њему била изложена тек анализирају.

"Судећи по првим фотографијама које су нам колеге послали, велик је број предмета оштећен, а у неким су витринама крхотине, но како су преглед зграде, осигуравање предмета и попис настале штете у току, и корона вируса, с бројем запослених сведеним на најмању могућу меру, димензије губитка биће касније познате", напомињу из МДЦ-а.

Горњоградска палача Амадео, дом Хрватскога природословног музеја, такође је тешко страдала у потресу. Велика су оштећења на првоме и другом спрату зграде, пукотине су на плафонима и зидовима, а уметнички предмети у неким је витринама претворен у крш и сломљено стакло.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести