Откривене две ретке скулптуре у Египту

КАИРО: У Египту су стручњаци саопштили да је једна археолошка екипа открила две изузетно ретке скулптуре најчувенијег фараона и минијатурне сфинге, јавио је АП.
w
Фото: pixabay.com

Египатско министарство за антиквитете је приказало скулптуру Рамзеса II израђеног од ружичастог гранита и описало је као једну од најређих скулптура тога формата и скупоценог материјала.

Мустафа Вазири, генерални секретар Министарства за антиквитете је казао да је статуа која је висока скоро један метар израђена у стилу који је коришћен да се нека личност портретише дом препознатљивости и додао да је то прва статуа те врсте да је израђена од гранита.

Хијероглифски запис на полеђини статуе гласи "снажни бик" и то се симболично односи на владара који је био "снажан и виталан као бик".

Скулптура која је некада била прекривена блатом нађена је на имању човека који се бавио продајом илегално ископаних артефаката. Стручњаци сада проучавају скулптуру која је у веома добром стању и настоје да прочитају записе који су уклесани на њој.

Рамзес II познатији као Рамзес Велики владао је Египтом 60 година од 1279 пренове ере до 1213. Проширио је територије Египта све до актуелне Сирије на истоку и Судана на југу.

Током протеклог викенда археолози су откопали минијатурну сфингу исклесану од кречњака која је била закопана у јужној провинцији Минија

Сфинга је висока око 30 центиметара, али стручњаци су оценили да је веома фино исклесано лице доказ да ју је радио добар мајстор.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести