Отворена изложба Милева: Ми смо стена на Петроварадинској тврђави

НОВИ САД: Прва мултимедијална изложба у Србији посвећене нашој славној научници Милеви Марић Ајнштајн под називом „Милева: Ми смо стена“ аутора Душана Јововића отворена је вечерас у обновљеном простору Музеја Града Новог Сада на Петроварадинској тврђави.
t
Фото: Танјуг/ Министарство културе/ Младен Секулић

Отварању је присуствовала министарка културе и потпредседница Владе Маја Гојковић, која је истакла да је изложба омаж граду Новом Саду, Новосађанкама и уопште женама и њиховој улози у култури, уметности, образовању, науци, изградњи наше државе, које су увек негде у сенци, али чији је допринос огроман.

„Ово је потпуно нови поглед на живот и на рад Милеве Марић Ајнштајн, али и на оно што је било скривено од свих нас годинама и вековима, о правом животу и правој улози Милеве Марић Ајнштајн и њеном доприносу светској науци“, нагласила је Гојковић.

Напоменула је да су на вечерашњој изложби, која се одржава у завршници великог пројекта Нови Сад Европска престоница културе, била присутна три градоначелника, која су покренула и спровела читав поступак кандидовања града Новог Сада за Европску престоницу културе.

Аутор изложбе Душан Јововић нагласио је да су Нови Сад и Србија добили нешто потпуно интерактивно што је на понос свима, један простор у који је смештена и инсталирана прича о Милеви Марић Ајнштајн уз помоћ нових технологија, али да се није одустало од класичних форми сликарства и кинетичких скулптура.

Фото: Танјуг/ Министарство културе/ Младен Секулић

„Ја се надам да је овај експеримент уметничко-филозофски и грађевински у потпуности успео. Била је изузетна част сарађивати са Министарством културе, Градом Новим Садом, са дивним стручним људима из Фондације и Музеја града Новог Сада” истакао је Јововић.

Изложба приказује спој виртуелне уметности и науке, који нуди могућност упознавања са приватним и јавним животом српске научнице. Интерактивна поставка, презентована кроз призму аутора, инспирисана блиставим умом Милеве Марић Ајнштајн, највећим делом почива на уметничким инсталацијама, које унутар новог дизајнираног простора посетиоце уводи у сам центар дешавања.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести