Отворена изложба о архитекти Добровићу у Галерији САНУ

БЕОГРАД: Изложба ‘‘Никола Добровић - Под заставама модерних покрета", аутора професора др Марте Вукотић Лазар и мр Бојана Ковачевића, отворена је вечерас у Галерији САНУ у Београду.
galerija sanu
Фото: Tanjug (M. Paunović, arhiva)

Изложба представља централни програм у коме се обележава 125 година од рођења академика, професора, архитекте Николе Добровића (1897-1967), члана Српске академије наука и уметнои и Југославенске академије знаности и уметности (ЈАЗУ, данас ХАЗУ).

На изложби је приказан већи број пројеката, личних предмета, архивске грађе, уметничких дела и документарних филмова који се чувају у Архиву и Библиотеци САНУ, Музеју науке и технике - Београд, Народном музеју, Кући легата, Филмским новостима и у приватним колекцијама.

Како је раније академик Милан Лојаница открио, поред изложбе, планирана је читава серија догађаја - научни скуп, неколико публикација на српском и енглеском језику, студентски конкурс, монографија, трибине и разговори.

Сви наведени програми ће бити реализовани у организацији САНУ, уз учешће Архитектонског и Филозофског факултета Универзитета у Београду, као и Удружења архитеката Србије, Београдске интернационалне недеље архитектуре - БИНА, Академије архитектуре Србије и Културног центра Београда.

"Циљ наше изложбе јесте да покушамо да широј јавности пружимо на увид комплетну документацију о архитекти Добровићу, ко је он био и да истакнемо све његове заслуге, значај, допринос који је оставио у време Југославије. Обележио је културу тог времена, 19. и 20. века", рекла је раније ауторка изложбе проф. др Марта Вукотић Лазар.

На изложби се налази епистоларна грађа - размена писама, пет видео записа који прате поставку, седам макета из великог опуса Добровића, који је био присутан свуда на простору бивше Југославије, стварао здања у Прагу, Дубровнику, Београду и многим другим великим центрима.

Ауторка је навела да се за Добровића причало да је "био прави човек на правом месту, али у погрешно време", а зашто је то тако, посетиоци могу сазнати на изложби која ће трајати до 24. августа.

Најновија поставка представља Николу Добровића, значајног члана САНУ као особу широког увида, интелектуалца, писца многих критичких историографских студија о архитектури и градовима, професора факултета, директора Урбанистичког института Србије, првог градског архитекту Београда и митску фигуру наших архитеката и културне јавности.

Никола Добровић, као изузетно снажна личност, симбол је индивидуалности и етике, вредан највећег поштовања и трајног памћења на просторима Србије, региона, као и у европским размерама.

Околности су учиниле да Никола Добровић на територији Србије има подигнуто само једно здање, а то је зграда Министарства одбране и Генералштаба у Улици кнеза Милоша у Београду.

По многим анализама и схватањима, његово највеће и најзначајније дело тешко је урушено у НАТО агресији 1999. године и до данас већином је остало необновљено, као ружна успомена на тај агресорски чин.

Крајем 2005. године Влада Републике Србије прогласила га је за културно добро, а циљ нове изложбе је и да актуелизује тај чин и процес.

Изложбу су подржали Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство културе и информисања, Секретаријат за културу града Београда и компанија Ewe Comp д.о.о".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести