Отворена изложба о Милени Павловић Барили у Пожаревцу

ПОЖАРЕВАЦ: Изложба “Милена Павловић Барили: Једна уметница, 15 фотографа - 30 уметничких дела“ ауторке Душке Јованић отворена је у Центру за културу у Пожаревцу и трајаће до 7. октобра.
е
Фото: Youtube Printscreen

Поставка обухвата радове 15 савремених српских фотографа који су дали свој допринос виђењу стваралачког опуса ове сликарке, а то су Марко Крунић, Моника Павловић, Марко Вулевић, Горан В. Поповски, Душан Рељин, Вукица Микача, Горан Златковић, Вук Дапчевић, Јасна Пролић, Миша Обрадовић, Милош Надаждин, Север Золак, Ненад Марјановић, “Буги“ и Небојша Бабић.

Ауторка поставке Душка Јованић је истакла "храброст и величанственост" уметнице српског модернизма.

“Мислим да су фотографи имали заиста велики изазов да дешифрују скривене поруке њених чудесних слика које су је учиниле великом уметницом, апсолутном иконом српског модернизма и женом која је била и остала увек и заувек изнад и изван свог времена. Храбра девојчица која је умела и волела да црта пратила је своју луну и своју планету кроз авантуре и пустоловине номадског живота, борећи се храбро са конвенционалним формама средине из које је потекла. Али, због тога је Пожаревац данас светски град”, казала је Јованић.

О томе колико је Пожаревац био значајан за рад уметнице говорио је градоначелник Саша Павловић.

“Каже се да је човекова судбина увелико обликована његовим детињством, а Милена Павловић Барили га је провела управо на овим улицама и у дворишту недалеко од нас... С тим у вези, поднаслов овог уметничког пројекта управо би могао бити и реченица наше уметнице написане у писму мајци, а која гласи ''где небо није тако лепо као из мог дворишта''", навео је Павловић.

А директорка Галерије "Милена Павловић Барили" Љиљана Дабић рекла је:"Милена је била највећа културна икона нашег града. Она је једна од највећих сликарки Србије, а по речима многих историчара уметности и највећа европска сликарка у периоду између два светска рата".

Изложбу је званично отворила помоћник министра културе и информисања за заштиту културног наслеђа и дигитализацију Данијела Ванушић.

“Магија стваралаштва Милене Павловић Барили додирнула је Рим, Париз, Нјујорк, и друге светске центре. Својим талентом сврстала је саму себе у сам врх светског сликарства између два рата, уз Шумановића и друге ауторе који су обележили не само своје време, већ и читаву културну сцену наше земље“, истакла је Ванушић.

По њеним речима, концепт ове поставке је успешан и иновативан јер “удахњује нови живот старим делима насталим у другом времену и другачијем културном контексту“.

“За неку другу публику овакав приступ актуелизује Миленине слике и отвара нам нове погледе, не само на њену личност и време у којем је живела, већ и на данашње време и културне околности у којима ми живимо своје животе“, закључила је Ванушић.

Популаризацију славних српских и југословенских сликара уз ангажман уметничких и модних фотографа подржали су Министарство културе и информисања Србије, Галерија “Милена Павловић Барили“ и Центар за културу у Пожаревцу и Град Пожаревац.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести