Отворена изложба о савременом стрипу у Паризу

ПАРИЗ: Изложба "Европско наслеђе у савременом ауторском стрипу и илустрацији" отворена је у Културном центру Србије у Паризу.
w
Фото: pixabay.com

Поставка која обухвата радове 42 аутора из 25 земаља, која је отворена синоћ, настала је у оквиру четвртог издања Нова Фестивала у Панчеву, у организацији Удружења "КомуникАрт" и уврштена је у оквир националног програма Министарства културе и информисања Србије, као део обележавања Године европског културног наслеђа на националном нивоу.

Изложбу је отворила Марија Несторовић, в.д директора Културног центра Србије у Паризу, која је захвалила присутнима и изразила задовољство због представљања ове амбициозне међународне поставке.

Продуценткиња изложбе Снежана Ћурувија нарочито је истакла разноврсност изложбе и ауторских погледа на оно што данас називамо европским наслеђем.

"Драго нам је да смо овом приликом представили значајан број младих аутора и ауторки из Србије, уз оне већ афирмисане из земље и иностранства. Посебан куриозитет је да су се међу радовима нашла и дела стрип цртача из Јапана и Сједињених америчких држава. Било нам је занимљиво да, кроз визуре ових аутора, видимо и како остатак света посматра ово поднебље, из нешто другачије перспективе", казала је Ћурувија.

Главни циљ изложбе био је да се подигне ниво свести о европској историји и вредностима, као и да се ојача осећај европског идентитета кроз радове еминентних европских аутора и аутора у успону у сферама савременог и алтернативног стрипа и илустрације.

Савремени, андерграунд, алтернативни стрип и илустрација имају специфичне естетске квалитете који су вредни истраживања, будући да представљају значајне делове савремене визуелне културе и могу бити коришћени да осветле посебне аспекте друштва и културе.

Изложба ће бити отворена до 16. марта.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести