Перформанс на отварању Калеидоскопа културе: Временска капсула

НОВИ САД: Првог дана септембра, на отварању предстојећег „Калеидоскопа културе“, програма „Новог Сада – Европске престонице културе“ који ће трајати све до почетка октобра, у Креативном дистрикту ће бити изведен перформанс „Временска капсула“, у којем ће учествовати око 20-так перформера, аматера из различитих бранши, узраста од 22 до 68 година.
p
Фото: Privatna arhiva

Користећи уметност као средство изражавања, кроз радионице певања, покрета, плеса и глуме, овај перформанс је настао на основу вишемесечног истраживања у пројекту на тему „Временска капсула”. Уметнички тим овог пројекта чине кореографкиња Сташа Кукић, глумица Соња Лештар, глумац Данило Миловановић и кореограф Александар Бошков. Организатор је удружење „Њу ентертејмент“, а уз њега и „Вива денс академи“.

– Узимајући у обзир да у нашем друштву постоји уверење како је тренутно стање у држави, изазвано вирусом корона, уједно и природно стање земаља у транзицији, одлучили смо да јавно проговоримо о положају у Србији, да пронађемо потенцијално решење проблема путем уметности као средства изражавања. С тим циљем, осмислили смо програм који укључује радионице певања, покрета, плеса и глуме, а све то заокружује перформанс на самом отварању фестивала „Калеидоскоп културе“ – наводе аутори овог пројекта.

Полазна тачка креирања овог перформанса, који је, користећи уметничке алате и форме, настао на основу „вишемесечног истраживања капацитета људи који нису школовани уметници“, а саучесници су у настајању овог пројекта, били су „важни тренуци, догађаји или проблеми живота учесника, везани за простор који Новосађани препознају као Кинеску четврт или Велики Лиман“.

– Будући да се центар културе у Новом Саду развија све више на локацији данашње ''Кинеске четврти'', овим пројектом би се фокусирали на то да и сама реализација главног перформанса буде баш на локацији некадашњег великог Лимана, као „место где се сусрећу индустријско наслеђе и савремено стваралаштво“. Управо због богате историје коју поседује, изабрали смо да у наш перформанс укључимо, између осталих, и приче људи везане за тај део града – наводе аутори овог пројекта. - Циљ перформанса и радионица није победити, већ пробати, освестити и научити. Гледалац - извођач, глумци и публика, играјући сопствени ''живот'' , вежбају деловања у реалном животу и путем позоришта увиђају могуће последице свог деловања, али и истовремено откривају могуће тактике и стратегије.

Пројекат је почео прошле године. Рад са учесницима трајао је од септембра прошле године, до краја јуна ове године. Прва фаза пројекта је завршена, и одрађене су радионице од 10 месеци, у којима је учествовало преко 30 учесника и 12 уметника, који су водили радионице. Након паузе од око месец дана, кренуло се у другу фазу, у којој је креирана окосница перформанса, који ће бити изведен на отварању „Калеидоскопа културе“. Трећа фаза укључује промоцију методике, која је настала реализацијом овог пројекта, а бавила се „Примењеним позориштем кроз различите облике уметничких алата“. Предвиђена реализација је на јесен, у градовима Војводине.

– Финални део пројекта, осим подизања свести о значају уметности, презентацији личних доживљаја путем уметности, јесте креирање ''Модула примењеног позоришта кроз временске капсуле'', у виду публикације (информатора), кратке брошуре, која описује на који начин се могу користити уметнички алати и то не само један, већ више уметничких форми у виду ''примењеног позоришта''. Такође и који се све ефекти могу добити у примењивању истих на групу, као и списак стручњака обучених за рад са групом, користећи овај модул – напомињу аутори.

Планирано је да ова публикација, као и сам перформанс, буду промовисани широм Србије. Идеја је да се кроз преговоре са одређеним институцијама културе, као и удружењима различитих уметничких области, направи сарадња, како би се овај модул примењивао и у другим градовима / окружењима /групама.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести